Dróntörvényre van szükség

2024. szeptember 12., csütörtök, Belföld

Törvényi alapra van szükség a Románia légterébe belépő orosz drónok ügyében, és Ukrajnával is egyeztetni kell a kérdésben – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje. Marcel Ciolacu kormányfő azonban nem aggódik a jogszabály hiánya miatt.

  • Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Fotó: Facebook / Kelemen Hunor
    Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Fotó: Facebook / Kelemen Hunor

A jogi szabályozást a kormánynak és a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) kell kezdeményeznie, mert nekik vannak meg a kellő információik ehhez. „Azt, hogy miért nem történt meg eddig, tőlük kell megkérdezni, de szükség van erre” – nyilatkozta a Digi24 hírtelevíziónak.

Kelemen Hunor rámutatott: az elmúlt hét végén nem először észleltek orosz drónt az ország légterében. A Fekete-tenger térsége jó ideje konfliktusövezet, ennek ellenére az illetékesek nem módosították az idevágó törvénykezést, pedig szerinte ez pár nap alatt végrehajtható. Az RMDSZ elnöke szerint azt is elemezni kell, valóban provokációról van-e szó – ahogy Marcel Ciolacu kormányfő mondta –, és ez esetben tudni kell, hogy a román fél reagáljon rá vagy sem. Hangsúlyozta: az államfőnek, a kormányfőnek és a védelmi tárca vezetőjének a legfőbb feladata az emberek biztonságának szavatolása, és az államfőnek a hadsereg főparancsnokaként meg kell hogy legyen a lehetősége, a szándéka és a képessége, hogy szavatolja az ország polgárainak biztonságát. „Ha le kell lőni a drónt, akkor a szakemberek gyors elemzése után ki kell adni a parancsot, hogy lőjék le” – szögezte le. Kelemen Hunor úgy véli, a román illetékeseknek Ukrajnával is egyeztetniük kellene a kérdésben, mivel ez mindkét országnak érdeke. Aláhúzta: az általa vázolt megoldást rég meg kellett volna hozni, de nincs tudomása ilyen kezdeményezésről.

Ezt erősíti meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is, amely kedden felszólította Angel Tîlvăr védelmi minisztert, hogy a parlamentben adjon magyarázatot arra, milyen konkrét lépéseket tesz Románia légtere védelmében, ám a tárcavezető nem jelent meg a szená­tus védelmi bizottságának tegnapi ülésén. Az USR közleményben emlékeztet arra, hogy a katonai vezérkar főparancsnoka, Vlad Ghiorghiță tábornok már több mint hét hónapja kéri a Romániát átszelő drónok lelövésére vonatkozó jogszabályt, ám mindeddig még egy tervezetet sem dolgozott ki a minisztérium.

A drónokkal kapcsolatos aggodalmak a Románia légterében az elmúlt hét végén észlelt orosz drón és a Tulcea megyében megtalált drónmaradványok miatt vertek politikai hullámokat. Ez már a hatodik ilyen incidens az ukrajnai háború kitörése óta, ám Marcel Ciolacu kormányfő nem aggódik a megsemmisítésükre vonatkozó törvény hiánya miatt. Hangsúlyozta, hogy a drónok behatolásakor a román légierő azonnal reagált és F–16-os repülőgépeket küldött ki, amint azt más államok is tették. „Tudják ugye, hogy nemzetközi légi járőrszolgálatunk van? Ne aggódjanak amiatt, hogy az a drón megtámadhatott volna valamely romániai célpontot. Azonnal lelőtték volna, protokollum vagy törvény ide vagy oda. Senki nem játszik ezzel” – jelentette ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-12: Múltidéző - :

Iskolás emlékek az 1940-es, 50-es évekből

Az iskolakezdés mindenkinek nagy élmény, kicsik, nagyok izgalommal készülnek az első vagy az új tanévre. Én is így voltam vele 1947-ben. A második világháború és az 1945–1947-es évek nagy szárazsága után voltunk, ami vidékünkön óriási nincstelenséggel járt. Abban az évben csak tavasztól jártunk óvodába, mert az óvoda magánkézben volt, fizetni kellett, s ráadásul 1 kilométerre volt tőlünk. Játszottunk, énekeltünk, az óvó néni mesét olvasott, és ennyi. Az óvoda nem volt kötelező.
2024-09-12: Belföld - :

Hírsaláta

ISKOLANÉVADÁS A SZÓRVÁNYBAN. A nemzetiségek békés együttéléséért munkálkodó volt temesi főispán és múzeumalapító, a 130 évvel ezelőtt elhunyt Ormós Zsigmond nevét vette fel az Arad megyei Pécska magyar tagozatos iskolája.