Hírsaláta

2024. szeptember 12., csütörtök, Belföld

ISKOLANÉVADÁS A SZÓRVÁNYBAN. A nemzetiségek békés együttéléséért munkálkodó volt temesi főispán és múzeumalapító, a 130 évvel ezelőtt elhunyt Ormós Zsigmond nevét vette fel az Arad megyei Pécska magyar tagozatos iskolája.

  • Az Ormós Zsigmond-iskola névadási ünnepsége. Fotó: Facebook / Petru Antal
    Az Ormós Zsigmond-iskola névadási ünnepsége. Fotó: Facebook / Petru Antal

A névadó ünnepséget a tanévnyitóval egy időben tartották meg Ormós Zsigmond oldalági leszármazottja, a Budapesten élő Ormós Gabriella jelenlétében. Az eddigi 2-es számú Általános Iskola szervezeti egységébe négy óvoda és egy bölcsőde is tartozik, az oda járó gyerekekkel együtt 640 tanulót számlál az intézmény, közülük 250-en koptatják a padot a magyar tagozaton, de mindkét tagozaton tanulnak román és magyar ajkú gyermekek is. Arad megyében 15 önálló magyar tannyelvű vagy magyar tagozatos iskolában folyik magyar oktatás, ezekben több mint 1500 diák kezdte el hétfőn a tanévet – közölte Tóthpál Renáta kisebbségi tanfelügyelő. A magyar óvodai csoportokba több mint 500 gyermek jár, az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban, amely a bölcsődétől az óvodán át a középiskoláig nyújt anyanyelvű képzést, közel 600 diáknak csengettek be hétfőn. Az elemi tagozaton a magyar kormány támogatásával, az Iskola Alapítvány szervezésében ebben a tanévben is biztosítani fogják a délutáni foglalkozást és az étkeztetést, a vidékről érkezett középiskolásoknak pedig a bentlakásban biztosítanak térítésmentesen szállást és ellátást, ugyancsak a magyar kormány támogatásának és az Alma Mater Alapítványnak köszönhetően. (Krónikaonline)

ROMÁN PÁRTBA IGAZOLT. Apjok Norbert, a máramarosi magyar közösség egykori képviselője, akit diplomabotránya után (2020-ban közvetlenül a választások előtt derült ki, hogy az RMDSZ szabályait megszegve nem rendelkezik honosított felsőfokú oklevéllel, de nem volt hajlandó lemondani) kizártak az RMDSZ-ből, most egy új román jobboldali párt, az Igazságot és Tiszteletet Mindenkinek Európában (DREPT) egyik alapítójaként tér vissza a politikai életbe. Az elmúlt három évben független képviselőként igen keveset tevékenykedő Apjok egy más pártokból átigazolt törvényhozókból létrejött csoporthoz csatlakozott, amelynek 10 tagja közül 4 az USR, 3 az AUR, 2 a PNL embere volt korábban. Az új párt vezetője az USR-ből 10 hónapja kizárt Alexandru Gâdiuță, Bukarest 6. kerületének egyik alpolgármestere. Az alakulat elsősorban független jelölteket kíván támogatni, Mircea Geoanăt is, ha elfogadja. (Transtelex/Hotnews)

BICIKLIST GÁZOLT A RENDŐR. Elütöttek egy 58 éves kerékpárost Csíkszereda közelében; mint kiderült, a járművet egy 46 éves rendőr vezette, aki nem adott elsőbbséget a bringásnak. A baleset következtében a biciklis megsérült, kórházba szállították orvosi ellátásra. A sofőrt alkoholszondával tesztelték, az eredmény negatív lett. A férfi a székelyudvarhelyi rendőrségen dolgozik, a baleset idején nem volt szolgálatban. (Maszol)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2024-09-12: Belföld - :

Dróntörvényre van szükség

Törvényi alapra van szükség a Románia légterébe belépő orosz drónok ügyében, és Ukrajnával is egyeztetni kell a kérdésben – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje. Marcel Ciolacu kormányfő azonban nem aggódik a jogszabály hiánya miatt.
2024-09-12: Belföld - :

Egységes kormányablakon dolgoznak

Felszámolják a bürokráciát és az intézményeknél való sorban állást, egy egységes online felületen egyetlen kattintással, a nap bármely órájában kiválthatók lesznek a különféle okmányok – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő tegnap a kormányzati felhő egyik összetevőjéről szóló szerződés aláírási ceremóniáján.