Statisztika a foglalkoztatottságról

2024. szeptember 12., csütörtök, Család

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a romániai foglalkoztatottak létszáma 7,697 milliót tett ki tavaly, 110 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Legtöbben a szolgáltatói ágazatban keresik a kenyeret.

  • Fotó: pixabay.com
    Fotó: pixabay.com

A 7,697 millió foglalkoztatott 11,9 százaléka a mezőgazdaságban dolgozott, 8,3 százalékuk szakképzett mezőgazdasági munkás. A foglalkoztatottak 98,9 százaléka volt munkaképes korú, azaz 15 és 64 év közötti, akiknek az 55,2 százaléka a szolgáltatói, 33,4 százaléka az ipari és az építési ágazatban, 11,4 százaléka pedig a mezőgazdaságban dolgozott.

A foglalkoztatottak 85,7 százaléka fizetett munkavállaló volt, az önfoglalkoztatók és a nem fizetett családi-háztartási dolgozók a foglalkoztatottak 13 százalékát tették ki. Utóbbiak 82,4 százaléka falun élt. A fizetett alkalmazottak 60,8 százaléka a szolgáltatói ágazatban tart fenn munkaviszonyt, 35,9 százalék az iparban és az építési ágazatban, 3,3 százalék pedig a mezőgazdaságban.

Az összes foglalkoztatottból 4,412 millió férfi volt – 9,7 százalékuk mezőgazdasági, erdészeti és halászati szakmunkás –, 3,284 millió nő, akiknek a 6,5 százaléka dolgozott ezen a területen, lakóhely szerinti bontásban 0,8 százalékuk városon, 18,1 százalékuk falun élt.

A statisztikai intézet adatai szerint a foglalkoztatottak 0,6 százalékának (43 300 fő) volt a főállása mellett valamilyen mellékfoglalkozása is, ezek aránya a középfokú végzettségűek és a falun élők körében volt magasabb. Utóbbiak 90,7 százalékának a mezőgazdasághoz kötődött a mellékfoglalkozása. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2024-09-12: Belföld - :

Függetlenként indul Geoană

Független jelöltként indul az államfőválasztáson Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi elnöke.
2024-09-12: Család - :

Képességfelmérő májusban

Megjelent kedden a Hivatalos Közlönyben a másodikosok, a negyedikesek és a hatodikosok országos képességfelmérő vizsgáinak menetrendje és megszervezésük módszertana.