Képességfelmérő májusban

2024. szeptember 12., csütörtök, Család

Megjelent kedden a Hivatalos Közlönyben a másodikosok, a negyedikesek és a hatodikosok országos képességfelmérő vizsgáinak menetrendje és megszervezésük módszertana.

  • Fotó: pixabay.com
    Fotó: pixabay.com

Az oktatási minisztérium által jóváhagyott menetrend szerint május 13-án mérik fel a másodikos gyerekek íráskészségeit anyanyelvből vagy – a román tannyelvű osztályban tanulók esetében – román nyelvből, május 14-én olvasási készségeiket értékelik, május 15-én kerül sor a matematikatudásuk felmérésére. A nemzeti kisebbségekhez tartozó másodikosok május 16-án román nyelvből is vizsgáznak.

A negyedikeseknek május 20-án román nyelvből, május 21-én pedig matematikából és természettudományokból mérik fel a tudását. Május 22-én anyanyelvből vizsgáznak a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók.

A hatodik osztályosok képességfelmérője a következő ütemterv szerint zajlik: május 27-én román nyelvi és kommunikációs készségek, május 28-án matematika és természettudományok, május 29-én anyanyelvi nyelvi és kommunikációs készségek. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 314
szavazógép
2024-09-12: Család - :

Statisztika a foglalkoztatottságról

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a romániai foglalkoztatottak létszáma 7,697 milliót tett ki tavaly, 110 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Legtöbben a szolgáltatói ágazatban keresik a kenyeret.
2024-09-12: Család - :

Szeptemberi különlegességek (A város gombái 22.)

Sepsiszentgyörgy területén szép számmal akad ritka, természetvédelmi értékkel bíró gomba. Sajnos, Romániában a gombák természetvédelmi jelentősége rendkívül alábecsült, jelen pillanatban egyetlen gomba sem élvez oltalmat. A 2005-től létező Tănase-féle vörös lista, mely 179 veszélyeztetett gombát sorol fel, még nem jelent védelmet, csak alapja lehet egy ezt biztosító jogszabálynak.