Őszi medvegombaszezon Kommandón

2024. szeptember 12., csütörtök, Közélet

Az ősz beköszöntével Kommandón megkezdődött az ízletes vargánya, más néven medvegomba gyűjtési szezonja. A faluban egy Bákó megyei cég vásárolja fel a gombát két megbízott által. Az ár napról napra változik, függ a gomba minőségétől és frissességétől. A jobb minőségű, sértetlen gombákért a felvásárlók akár a magasabb összeget is megadják. Eddig az első osztályú gomba legnagyobb ára 70 lej volt kilogrammonként, 20 lej volt a legkisebb összeg, amelyet egy kiló vargányáért adtak.

  • A kommandói Dávid Ernő unokájával és a napi „zsákmánnyal”
    A kommandói Dávid Ernő unokájával és a napi „zsákmánnyal”

A kommandói erdők kiváló élőhelyet biztosítanak a medvegombának, amely az őszi esőzéseket követően nagy mennyiségben szokott teremni. A helyi lakosok és tapasztalt gyűjtők jól ismerik a legjobb helyeket, ahol a gombák előfordulnak. A vargányákat általában kora reggel kezdik el gyűjteni, amikor a gomba még friss és kevésbé sérült.

A helyiek számára a gombagyűjtés több, mint egyszerű megélhetési forrás – egyfajta hagyomány is, amelyet nemzedékről nemzedékre adnak tovább. A napokban Dávid Ernővel találkoztunk az egyik kommandói erdőrészen, unokájával gyűjtögették a gombát reggel óta. Délig egy vederrel szedtek, de amint mondták, a nagy szárazságban alig lehet találni, sok kilométert kell gyalogolni, hogy az ember néhány szép példányra bukkanjon. „Ha pár napot esne az eső, több teremne, olyankor úgy sorakoznak itt a mohában, mint a katonák” – mondta Dávid Ernő.

A medvegomba különösen kedveli a nedves, árnyékos területeket, ahol a talaj gazdag tápanyagokban, a fákkal él szimbiózisban, július közepén jelenik meg először az erdőkben, majd szeptember elején kezdődik az őszi termése. Első látásra nem sok jelét látni a fákkal való közeli kapcsolatnak, a gomba maga a föld alatt él, fonalai a vele szimbiózisban élő fa gyökerei köré tekerednek.

Az igazi gombászok kosarakkal és késsel felszerelkezve járják az erdőt, ügyelve arra, hogy csak az érett példányokat szedjék le, és ne sértsék meg a gombafonalakat, amelyek a jövő évi termést biztosítják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 197
szavazógép
2024-09-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Vásárral, kürtőskaláccsal csalogatnak a főtérre

Október első hétvégéjén szervezik idén is Sepsiszentgyörgy főterén az Őszi vásárt és a Kürtőskalács-fesztivált.
2024-09-12: Közélet - Iochom István:

Megújult székely kapu a park bejáratánál (Kézdivásárhey)

A nagy méretű székely kaput a kézdivásárhelyi Bujdosó vendéglő mellett, a Molnár Józsiás park (melynek eredetileg Józsiás és Emília Alapítvány sétatere, majd a kommunista rendszer idején Május 1. Park volt a neve) főbejáratához Jakabos István (1924–1987) nyujtódi születésű agrármérnök, tanár, fafaragó tervei alapján faragták ki és állították fel 1960-ban.