KézdivásárheyMegújult székely kapu a park bejáratánál

2024. szeptember 12., csütörtök, Közélet

A nagy méretű székely kaput a kézdivásárhelyi Bujdosó vendéglő mellett, a Molnár Józsiás park (melynek eredetileg Józsiás és Emília Alapítvány sétatere, majd a kommunista rendszer idején Május 1. Park volt a neve) főbejáratához Jakabos István (1924–1987) nyujtódi születésű agrármérnök, tanár, fafaragó tervei alapján faragták ki és állították fel 1960-ban.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Békét a bemenőnek! – olvasható a gyalogkapu fölött. A mára megsemmisült másik székely kapu – Földi István (1903–1967) író, szerkesztő és népművelő tervezte, illetve Kósa András és Antal Béla ácsmester faragta ki – a Vasút utca felőli bejáratnál állt és 1936-ban állították fel. Ez a kapu az 1969 és 1973 közötti időszakban dőlt össze.

Az idő vasfoga a hatvannégy éves kaput is megviselte, főleg a zsindelyfedél ment tönkre, ezért már nagyon időszerűvé vált a felújítása, ami a napokban meg is történt, a  Helyi Közigazgatási Szolgálat szakemberei újrafedték, és a kapun is elvégezték a szükséges karbantartási munká­latokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2024-09-12: Közélet - Bodor János:

Őszi medvegombaszezon Kommandón

Az ősz beköszöntével Kommandón megkezdődött az ízletes vargánya, más néven medvegomba gyűjtési szezonja. A faluban egy Bákó megyei cég vásárolja fel a gombát két megbízott által. Az ár napról napra változik, függ a gomba minőségétől és frissességétől. A jobb minőségű, sértetlen gombákért a felvásárlók akár a magasabb összeget is megadják. Eddig az első osztályú gomba legnagyobb ára 70 lej volt kilogrammonként, 20 lej volt a legkisebb összeg, amelyet egy kiló vargányáért adtak.
2024-09-12: Közélet - :

Bíróság elé állítják a rendőrbiztost

Hivatali visszaélés, hamisítás és hamis okirat tudatos felhasználása, valamint korrupció vádjával bíróság elé állítanak egy torjai rendőrbiztost és az őt többszörösen megvesztegető polgári személyt – közölte tegnap a Kovászna Megyei Ügyészség.