SepsiszentgyörgyHamarosan átadják a terelőutat

2024. szeptember 12., csütörtök, Közélet

Hetek kérdése, hogy elkészüljön Sepsiszentgyörgy terelőútja, a tervezett augusztusi átadás pár váratlan akadály miatt nem valósulhatott meg – tájékoztatott a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP).

  • A terelőút minden szakaszán a végéhez közeledik a munka. Fotó: Tuchiluș Alex / Székelyhon
    A terelőút minden szakaszán a végéhez közeledik a munka. Fotó: Tuchiluș Alex / Székelyhon

A közel 12 kilométeres út, mely a számítások szerint a megyeszékhelyen áthaladó teher- és tranzitforgalom mintegy húsz százalékát kivezetné a városból, várhatóan ebben a hónapban, de legkésőbb októberben használható lesz. A beruházás összköltsége 350 millió lej körüli, és európai uniós forrásokból finanszírozták.

A brassói igazgatóság szóvivője, Elekes Róbert szerint bár júliusban valóban úgy tűnt, tartható az augusztusi határidő – a munkálatok ekkor több mint nyolcvan százalékon álltak –, de pár váratlan akadály merült fel, egyebek mellett olyan öntözővezetékeket találtak ásás közben, amelyekről korábban nem volt tudomásuk. Emiatt az ütemtervet át kellett szabni, az igazgatóság másfél hónappal meghosszabbította a határidőt, illetve a kivitelező is nagyjából kéthetes késésben volt, amiért várhatóan kártérítést kell majd fizetnie. Az akadályok elhárítása már zajlik, és bár pontos időpontot még nem tudnak, de pár hét alatt pontot tehetnek az építkezés végére, és a terelőút még ebben a hónapban használható lesz. A kivitelező a nyár folyamán a három felüljáró és a körforgalmak befejezésén dolgozott, ezeken a helyszíneken már az utolsó simításokat végzik (a körforgalmakat már részlegesen meg is nyitották), az úttest aszfaltozása pedig már korábban megtörtént, csak pár rövidebb szakaszon nem öntötték le a koptatóréteget. A közlekedési táblák java része a helyére került már, ugyanígy a biztonsági korlátok is.

Mint ismert, a terelőút a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt, és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba. A számítások szerint elkészülte után a terelőút a Sepsiszentgyörgyre havonta beérkező több mint 500 ezer gépjármű mintegy húsz százalékát vezeti majd el a városból. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2024-09-12: Jegyzet - Szekeres Attila:

Történészek, ha összegyűlnek

Ötödik alkalommal szervezte meg a Nagy József történész vezette Gyergyói Szemle Egyesület az Erdélyi Történész Tábort. Mégpedig a főszervező szülőfalujában, Gyergyószék legdinamikusabban fejlődő településén, Gyergyóremetén. Ott, ahol még magánrepülőtér is épült, s az önkormányzat teljes mellszélességgel támogatja a rendezvényt.
2024-09-12: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Jelen, testvér!

„Testvéreim! Kipusztul a nemzetünk az ország szívében! Ez a kegyetlen igazság, amiről már senki nem mond semmit!” – ezzel a drámai felütéssel kezdi beszédét Mihail Tîrnoveanu abban a közösségi oldalán közzétett videóban, amelyben bejelenti, hogy megpályázza a parlamenti képviselői tisztséget Kovászna megyében. Szerinte ugyanis a román állam magára hagyta a Hargita és Kovászna megyei románságot, ezen pedig változtatni kell.