Háromszékiek Norvégiában

2024. szeptember 17., kedd, Közélet

Megismerkedtek a norvég kultúrával, az északi ország természeti szépségeivel és kapcsolatokat építettek. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Főgimnázium tíz diákja két kísérőtanárral az Erasmus+ program révén látogatott Norvégiába.

  • Fotó: Nagy Mózes Főgimnázium
    Fotó: Nagy Mózes Főgimnázium

Az utazás tanulmányi része során a háromszéki diákok – akiket Pécsi Kinga és Kovács Zsuzsanna pedagógusok kísértek el –  több új barátra, norvégokra és szlovákokra is szert tettek, így fejleszthették angolnyelv-tudásukat is. Betekinthettek a Tranevagen nevű iskola működésébe, láthatták az ottani tanítási módszereket és a diákok mindennapi iskolai tevékenységét. A norvég oktatási rendszer különösen lenyűgözte őket, hiszen jelentősen eltér az itthonitól, ott nagyobb hangsúlyt fektetnek a projekt­alapú tanulásra, emellett az oktatás rugalmasabb és az egyéni képességek kibontakoztatására összpontosít.

A kézdivásárhelyi diákok megismerhették a norvég állam működését is, amelyben fontos szerepet játszik az állampolgári részvétel és a közösségi döntéshozatal. Nem maradt el a kirándulások sorozata sem, így megcsodálhatták a festői Bondhusvatnet-tavat és a lenyűgöző Steinsdalsfossen-vízesést. Túráztak Havutsitkenben, ellátogattak Bergenbe is, amely híres a festői kikötőjéről, a történelmi Bryggen negyedéről és a gyönyörű hegyekről, amelyek körülveszik a várost.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 289
szavazógép
2024-09-17: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Boris haragja

Döbbenetes képek, megrendítő hírek érkeznek pár napja az Európa számos országában tomboló Boris nevű ciklon okozta pusztításról. Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Románia számos vidéke került víz alá – Magyarországon most készülnek megküzdeni az áradó Dunával –, a medrükből kilépett folyók, megsemmisítő erejű viharok, hirtelen jött szélsőséges időjárási jelenségek számos halálos áldozatot is követeltek a hihetetlen mértékű károk mellett.
2024-09-17: Közélet - Iochom István:

Zöld Nap-pali tábor

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület partnerségben a városháza sportirodájával huszonnyolcadik alkalommal szervezett napközis tábort a céhes városban iskolakezdés előtt. A táborba tizenhat 6–10 éves helybeli, kézdiszentléleki, fotosmartonosi és bélafalvi iskolás kapcsolódott be.