Schengen előnyeMagyarországról Torjára – repülővel

2024. szeptember 20., péntek, Közélet

Kis gép szállt le a torjai repülőtér melletti kifutópályán múltkorjában, amikor egy magyarországi vendég érkezett a Septemberfestre. A budapesti Kőszegi Péter a schengeni repülési korlát feloldása révén jóval könnyebben eljuthatott Háromszékre, mindössze néhány formaságnak kellett eleget tennie.

  • Ezzel a kétszemélyes géppel érkezett Torjára Kőszegi Péter. A szerző felvétele
    Ezzel a kétszemélyes géppel érkezett Torjára Kőszegi Péter. A szerző felvétele

A torjai kis repteret Kovács Róbert működteti, neki is van egy kis gépe, őt kereste fel ez alkalommal Kőszegi Péter sportrepülő-pilóta a Septemberfest alkalmával, hogy megkóstolhassa a hatvanméteres túrós puliszkát, ugyanakkor felfedezze a környék szépségeit. „Április elseje óta nyílik erre lehetőség, hogy leszállás nélkül lehet iderepülni, ez egy három órás utat jelent. A szabályokat be kell tartani, kommunikálni a repüléstájékoztatási központokkal, így a budapestivel, debrecenivel, kolozsvárival, a Bukarest-infóval. Úgy záródik a repülés, hogy amikor leszálltam, telefonon mindössze bejelentkeztem. Ugyanúgy repülünk, mint a nagy gépek, ugyanolyan szabályok szerint. De most már libalegelőről libalegelőre lehet repülni, óriási könnyítés. Legyen szó Budapest és Európa bármelyik pontja között, vagy jelen esetben Budapest és Torja között” – magyarázta.

A repülőgép mérete hordozza, hogy hol lehet leszállni, de a torjai kifutó elégséges volt a kétszemélyes gép fogadására.

A sportrepülő-pilóta korábban is járt repülővel Székelyföldön, ugyanis 2007-ben Székelyvarságon vásárolt egy telket. A schengeni tiltás feloldása előtt azonban jóval macerásabb és költségesebb volt az ide repülés, több ízben le kellett szállni, illetékeket fizetni, akkoriban hat órát vett fel az út – magyarázta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 290
szavazógép
2024-09-20: Közélet - Nagy B. Sándor:

Kezdődik a negyedik Eva FilmMakers Fest

A következő héten, mától jövő péntekig tart Sepsiszentgyörgyön az Eva FilmMakers Fesztivál idei kiadása, melynek programjában romániai és magyarországi rendezőnők filmalkotásai, valamint színházi előadások, Drive-In mozi és közönségtalálkozók is lesznek. A Művész mozi az Andrei Mureșanu Színház és a Kónya Ádám Művelődési Ház partnerségében, a hazai kulturális alap (AFCN) kiemelt támogatásával megvalósuló fesztivál a kulturális sokszínűség népszerűsítését, a filmművészetben alkotó női tehetségek bemutatását célozza. A rendezvényről Lázár-Prezsmer Endre, a Művész mozi programfelelőse számolt be lapunknak.
2024-09-20: Közélet - Böjte Ferenc:

A 99 éves Boér Imrét köszöntötték (A huszadik századot szolgálta)

A baróti Boér Imre nyugalmazott tanár, úzvölgyi veterán 2024. szeptember 18-án betöltötte 99. életévét. Barót legidősebb polgárát születésnapja alkalmából a város polgármestere, Benedek-Huszár János is köszöntötte, Demeter Zoltán polgármesteri tanácsadóval együtt egy fotóalbumot ajándékozott neki.