A huszadik századot szolgáltaA 99 éves Boér Imrét köszöntötték

2024. szeptember 20., péntek, Közélet

A baróti Boér Imre nyugalmazott tanár, úzvölgyi veterán 2024. szeptember 18-án betöltötte 99. életévét. Barót legidősebb polgárát születésnapja alkalmából a város polgármestere, Benedek-Huszár János is köszöntötte, Demeter Zoltán polgármesteri tanácsadóval együtt egy fotóalbumot ajándékozott neki.

  • Boér Imrét Benedek-Huszár János köszönti. Fotó: Demeter Zoltán
    Boér Imrét Benedek-Huszár János köszönti. Fotó: Demeter Zoltán

Ha Imre bácsi életútjára visszatekintünk, lelki szemeink előtt megelevenedik az elmúlt évszázad, szinte minden történésével, kínkeserves esztendejével, de örömteli pillanataival is, habár utóbbiakból jóval kevesebb adatott.

Visszaemlékezve most mégis egy kicsit Imre bácsi helyében szeretnénk lenni. Bárcsak érezhetnénk, mi járta át lelkét vagy milyen gondolatok foroghattak fejében, amikor 15 évesen Magyarhermányból, ahol gyermekéveit töltötte, a száldobosi-vargyasi keresztút felé tartott, hogy üdvözölhesse a bevonuló magyar honvédeket, akiknek tiszteletére székely kaput állítottak az erdővidékiek. Imre bácsi ott volt, integetett a honvédeknek.

De az öröm nem tartott soká. A következő években a háború megfordult, az addig színjelesen tanuló Imre bácsi pedig alig 19 évesen a fronton találta magát. A hazának akkor nem jó tanulókra, hanem jó katonákra volt szüksége.

Imre bácsi részt vett az 1944. augusztus 26-i úzvölgyi csatában, melyet a záporozó orosz puskagolyók mellett túlélt ugyan, de fogságba esett. Négy évet töltött a „szovjet paradicsomban”, 1948 nyarán szabadult. Idejét ott sem töltötte oktalanul, megtanult oroszul, szabadulása után elvégezte az egyetemet és orosz–német szakos tanár lett.

A baróti középiskolában, ahova 1957-ben kinevezték, negyvennégy tanévet szolgált, ezalatt mintegy negyvenezer órát tartott, közel tízezer diákot tanított.

2011-ben Barót város díszpolgári címével jutalmazták, pedagógusi munkáját a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2017-ben Ezüstgyopár-díjjal ismerte el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2024-09-20: Közélet - Bartos Loránd:

Magyarországról Torjára – repülővel (Schengen előnye)

Kis gép szállt le a torjai repülőtér melletti kifutópályán múltkorjában, amikor egy magyarországi vendég érkezett a Septemberfestre. A budapesti Kőszegi Péter a schengeni repülési korlát feloldása révén jóval könnyebben eljuthatott Háromszékre, mindössze néhány formaságnak kellett eleget tennie.
2024-09-20: Közélet - Nagy D. István:

Népszerű a budapesti járat (Brassó-vidombáki reptér)

Kimondottan jó volt a kihasználtsága a Wizzair vidombáki reptéren júliustól működő Brassó–Budapest járatainak – jelentette be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a számok azt mutatják, hogy valósnak bizonyult az igény, hiszen két hónap alatt több mint 11 ezren vették igénybe a járatokat.