Ignácz Rózsa Napok KovásznánÉn örökké szerettem otthon lenni: máshol

2024. szeptember 24., kedd, Közélet

Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola, valamint a kovásznai Városi Művelődési Ház szervezésében szeptember 27. és 29. között a színművész-író Ignácz Rózsa születésének 115., halálának 45. évfordulójára „Én örökké szerettem otthon lenni: máshol” címmel kerül megrendezésre az Ignácz Rózsa Napok.

  • Ignácz Rózsa mellszobrának avatása 2006. szeptember 16-án. Balra  Bogdán László, lapunk néhai főmunkatársa. A szerző archív felvétele
    Ignácz Rózsa mellszobrának avatása 2006. szeptember 16-án. Balra Bogdán László, lapunk néhai főmunkatársa. A szerző archív felvétele

A száztizenöt éve Kovásznán született és negyvenöt éve Budapesten elhunyt Ignácz Rózsa (1909. január 25. – 1979. szeptember 24.) írónő, színművész emlékét ápoló rendezvénysorozaton ezúttal is helyet kap a hagyományos emlékkonferencia, irodalmi verseny, színházi előadás, kultúrműsor, Ignácz Rózsa szobrának koszorúzása a kovásznai központi parkban, emlékszoba-látogatás és istentisztelet a belvárosi református templomban.

A Kovászna-Belvárosi Református Egyházközség parókiáján szeptember 27-én, pénteken délelőtt fél tízkor kezdődő rendezvénysorozat díszvendége Ignácz Rózsa unokája, a Chicagóból érkező Makkai Rebecca Rose író. Az ünnepi megnyitót követően a parókián zajlik a hagyományos Ignácz Rózsa Emlékkonferencia, melyen előadást tart Flóra Ágnes (Budapest), Köllő-Szabó Réka (Gyergyószentmiklós), Duma András (Klézse), Gödriné Molnár Márta főszervező, az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület elnöke, valamint Burus Endre, az Ignácz Rózsa műveit sorozatban megjelentető csíkszeredai Pro Print Könyvkiadó vezetője.

A Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpada az ünnepre időzítette Arany János Ágnes asszony című balladájának bemutatóját Molnár János tanár rendezésében, melyet pénteken 17 órától láthat a közönség. Ezt követi a Szellemi utazás Ignácz Rózsával – egy kortárs író műveivel című műsor, melyet ez alkalomra készített a Magyarországról érkező Török Tünde előadóművész és Rozványi Dávid író, a Boldogságbolt trilógia szerzője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 319
szavazógép
2024-09-24: Közélet - Fekete Réka:

Nem csak takarításról szól (Tisztítják a Debren-patak medrét )

Vastag törzsű nádat, bozótos gazt, helyenként a magasabb vízállás idején alig hozzáférhető összekuszálódott növényzetet vágnak, kaszálnak múlt hét közepétől a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) szociálisan hátrányos helyzetű személyekből álló takarítócsapatának tagjai a Debren-patak közel 3 kilométeres szakaszán. A természeti környezet karbantartása mellett a három hónapra szóló munka az érintettek megsegítéséről is szól, a Diakónia ezáltal kívánja támogatni azokat, akik képesek dolgozni, de önerőből nem jutnak munkához.
2024-09-24: Közélet - Iochom István:

Újabb Vetró-dombormű a Borudvarban (Kézdivásárhely)

A közelmúltban újabb Vetró-dombormű került a kézdivásárhelyi Borudvar egyik falára. A plakettet Vetró András szobrász készítette Hegedüs Ferenc kultúrmecénás, a Borudvar tulajdonosa megbízásából Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulójára.