KézdivásárhelyÚjabb Vetró-dombormű a Borudvarban

2024. szeptember 24., kedd, Közélet

A közelmúltban újabb Vetró-dombormű került a kézdivásárhelyi Borudvar egyik falára. A plakettet Vetró András szobrász készítette Hegedüs Ferenc kultúrmecénás, a Borudvar tulajdonosa megbízásából Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulójára.

  • Vetró András új domborművével. Tóth László felvétele
    Vetró András új domborművével. Tóth László felvétele

Vetró András szobrászművész érdeklődésünkre elmondta: Hegedüs Ferenc értékeli és figyeli a helyi művészek munkásságát, és jó szokása szerint rendelte meg a domborművet. Vetró András számítása szerint a Hegedüs Ferenc cégéhez tartozó vendéglátóipari egységek területén mintegy harminc munkája van közszemlén. A domborművön látható két elemet, a szülőföldet és a dardzsilingi síremléket néhai Vetró Bodoni Zsuzsától vette át, ezt a két Csoma-elemet felesége festette meg először. A bronzba öntött dombormű a székelyudvarhelyi Lázár Imre harangöntő műhelyében készült. A szobrász azt is elárulta, hogy az évek során többször is megmintázta a nagy utazót, de mindig újrafogalmazva készítette el, akárcsak a Borudvarban láthatót.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 323
szavazógép
2024-09-24: Közélet - Bodor János:

Én örökké szerettem otthon lenni: máshol (Ignácz Rózsa Napok Kovásznán)

Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola, valamint a kovásznai Városi Művelődési Ház szervezésében szeptember 27. és 29. között a színművész-író Ignácz Rózsa születésének 115., halálának 45. évfordulójára „Én örökké szerettem otthon lenni: máshol” címmel kerül megrendezésre az Ignácz Rózsa Napok.
2024-09-24: Közélet - Fekete Réka:

Év végén átadják a Keresztes-házat (Új kulturális tér Sepsiszentgyörgyön)

Megmenekül egy műemlék épület és egy újabb hajlékkal bővül a sepsiszentgyörgyi művelődési élet. Év végéig befejezik a munkálatokat a Kós Károly tervezte Keresztes-háznál. A Sapientia Alapítvány tulajdonát képező épület kívül és belül is visszakapja a múlt század eleji eredeti formáját – közölte lapunk megkeresésére Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány elnöke.