Mindent a főnökért

2024. szeptember 24., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Nagy valószínűséggel a kora társadalmának igen erős görbe tükröt tartó Ion Luca Caragiale, a 19. század tán legfontosabb román dráma-, újság- és pamfletírója is elégedetten csettintene, ha élne, ha szem- és fültanúja lenne annak a szánalmas és egyben röhejes tüsténkedésnek, amit a Nemzeti Liberális Párt véghezvisz nem hivatalos, de mégiscsak igazi gazdájukért, Klaus Iohannis jelenlegi államfőért.

Már önmagában a helyzet is megér egy misét, ugyanis az elnökként nagyjából felejthető tíz évet maga mögött hagyó Iohannis a jelek szerint úgy gondolja, nyugdíjba vonulása előtt igazán eltölthetne pár évet valamely jól fizető, nagyjából láblógató és lehetőleg minél magasabb köztisztségben. A nemzetközi vonal elég hamar zsákutcának bizonyult, így maradt az itthoni pálya. A Cotroceni-palota után természetesen nem lehet akármi, ami kijár, és a felsorolt három alapelvárásnak is meg kell felelnie az új cafrangnak. Kész szerencse, hogy ott a parlament felsőháza. Egy szenátori székben eltöltött négy év mégiscsak tökéletes lezárása lenne a tartalmát illetően felettébb üres, de külsőségeiben mégiscsak üstökösszerű karriernek.

A feladat tehát adott, és amint az várható volt, az egykoron Iohannist az államfői tisztségbe repítő PNL berobbantotta a gépezetet, hogy eleget tegyenek a gazdájuk igényének, vágyának. Csakhogy máris felmerült az első akadály, az a fránya alkotmány, mely elég világosan kimondja – amint azt alkotmányjogászok is hangsúlyozták a napokban –, hogy  Iohannisnak előbb búcsút kellene intenie az államfői tisztségnek, és csak utána indulhat a parlamenti választásokon. Ez nem igazán fekszik az elnök úrnak, így amint az a román politikában már hagyománynak tekinthető, elkezdődött az ügyeskedés, sakkozás.

És innentől már bohózatba illő az egész, és egyben iskolapéldája annak, hogy az ország vezetőinek mennyit érnek a szabályok. Szomorú volt látni, hogy a PNL korifeusai egyik pillanatban azt állították, szó sincs bármi akadályról, majd amikor ez már tarthatatlanná vált, sürgősen nekiestek a választási törvény módosításának (ha tehetnék, valószínűleg az alaptörvényt is átszabnák), ráadásul oly módon, hogy az vastagon szembemegy az alkotmány előírásaival. Nem kevésbé szánalmas, ahogy a koalíciós kormányzati partner Szociáldemokrata Párt vezetői – élükön Marcel Ciolacu miniszterelnökkel – szélkakas módjára, esetenként önmaguknak is ellentmondva viszonyultak a törvénymódosításhoz, végig azt az érzést keltve, hogy fordított esetben ők is hasonlóan járnának el, de most a szabálytisztelő politikus képében tetszeleghetnek.

A legutóbbi fejlemények alapján úgy tűnik, a PNL-s törekvés végül kudarcba fullad, így Iohannis szenátorsága is kérdéses egyelőre. Az egész hercehurca ugyanakkor ismételten kétséget kizáróan mutatja, hogy a Dâmbovița-parton nincs új a nap alatt, a gátlástalanság, a balkáni módi virágzik, a törvények (akár az alkotmány is) csak kellemetlen apróságok, melyek, ha a helyzet (vagy egy eléggé nagy főnök) úgy kívánja, egy tollvonással félredobhatók.

 

Újabb állami főtisztségbe segítené pártja Klaus Iohannist. Fotó: presidency.ro

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 326
szavazógép
2024-09-24: Közélet - Fekete Réka:

Év végén átadják a Keresztes-házat (Új kulturális tér Sepsiszentgyörgyön)

Megmenekül egy műemlék épület és egy újabb hajlékkal bővül a sepsiszentgyörgyi művelődési élet. Év végéig befejezik a munkálatokat a Kós Károly tervezte Keresztes-háznál. A Sapientia Alapítvány tulajdonát képező épület kívül és belül is visszakapja a múlt század eleji eredeti formáját – közölte lapunk megkeresésére Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány elnöke.
2024-09-24: Közélet - Szekeres Attila:

Lánc, lánc, eszterlánc...

Lánc, lánc, Eszterlánc... címmel megnyitották a Székely Nemzeti Múzeum gyermekjáték-gyűjteményéből összeállított kiállítást szombaton a marosvásárhelyi várban, a Maros Megyei Múzeum régészeti és történeti osztályán.