Lánc, lánc, eszterlánc...

2024. szeptember 24., kedd, Közélet

Lánc, lánc, Eszterlánc... címmel megnyitották a Székely Nemzeti Múzeum gyermekjáték-gyűjteményéből összeállított kiállítást szombaton a marosvásárhelyi várban, a Maros Megyei Múzeum régészeti és történeti osztályán.

  • Gazda Enikő és Ötvös Koppány Bulcsú a megnyitón. A szerző felvétele
    Gazda Enikő és Ötvös Koppány Bulcsú a megnyitón. A szerző felvétele

A tárlat tematikájában kapcsolódott a várban tartott Erdélyi Mesterségek Ünnepéhez, mely idén a gyerekekre össz­pontosított. Régmúlt idők játékait ismerhették fel az idősebbek s kérdezhettek rá a fiatalabbak. Voltak ott rongybabák, bababútorok, külön lányoknak és külön fiúknak szánt egykori játékszerek, amelyek felidézték az egykori gyermeki játékvilágot. És voltak zeneszerszámok, továbbá mezőgazdasági eszközök, melyek bemutatták, miként nevelték játékokkal munkára a gyermekeket.

A kiállítást Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója nyitotta meg, jelezve, hogy a tárlat október 9-éig látogatható a várban, utána leköltöztetik a Toldalagi-palotába, a néprajzi részlegre. A kiállítás kurátora, Gazda Enikő néprajzos muzeológus jelezte, hogy a Székely Nemzeti Múzeum Románia legnagyobb gyermekjáték-gyűjteményét őrzi. A kiállítás a Jóbarát című gyermekfolyóirat 1971-es játékpályázatára beérkezett tárgyakkal, néhány 20. század eleji játékkal, új szerzeményekkel és csodás fényképekkel szemlélteti az erdélyi játékkultúra történeti gyökereit és átalakulását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 327
szavazógép
2024-09-24: Máról holnapra - Nagy D. István:

Mindent a főnökért

Nagy valószínűséggel a kora társadalmának igen erős görbe tükröt tartó Ion Luca Caragiale, a 19. század tán legfontosabb román dráma-, újság- és pamfletírója is elégedetten csettintene, ha élne, ha szem- és fültanúja lenne annak a szánalmas és egyben röhejes tüsténkedésnek, amit a Nemzeti Liberális Párt véghezvisz nem hivatalos, de mégiscsak igazi gazdájukért, Klaus Iohannis jelenlegi államfőért.
2024-09-24: Közélet - Bartos Lóránt:

Jövőre marad a berecki Sörkert átadása

Gábor Áron szülőfalujának egyik legszebb épülete az úgynevezett Sörkert ingatlanegyüttese, amely a Szent Miklós-templomtól nem messze található. Az ingatlan felújítás alatt áll, de nem várt problémák miatt csak jövőben tudják átadni.