A kapuk előtt maradhat a hulladék

2024. október 2., szerda, Közélet

Nagy mennyiségű lebomló anyag került az utóbbi időben a Tega Rt. által a vidéki településekről begyűjtött vegyes hulladékba. Akik a továbbiakban is a vegyesbe dobják az otthon komposztálható anyagokat, azt kockáztatják, hogy szemetüket nem szállítják el – hívta fel a figyelmet a társaság.

  • Fotó: Tega Rt.
    Fotó: Tega Rt.

A Tega Rt. közlése szerint munkatársaik azt tapasztalták, hogy ebben az időszakban jelentős mennyiségű lebomló hulladék, fanyesedék, falevél vagy hullásalma kerül a vidéki háztartási szemétbe, Máthé László igazgató szerint az egy teherautóra jutó vegyes hulladék mintegy fele növényi eredetű anyagokat tartalmaz. A hulladékgazdálkodási vállalat vezetője rámutatott: az előírások szerint az ilyen jellegű hulladékot komposztálni kell, semmiképp sem kerülhet a háztartási szeméttel egy helyre. A vegyes hulladék lerakásáért köbméterenként 361 lejt fizet a Tega, és amennyiben továbbra is sok lebomló anyag kerül a vegyes hulladékba, azt az ügyfelek is megérzik, „mert az elkerülhetetlen drágításhoz hozzátesz – s nem akarunk ilyen helyzetet” – nyomatékosította Máthé László.

A Tega Rt. azt ajánlja azon vidéki ügyfeleinek, akik mindenképpen elszállíttatnák az ilyen jellegű hulladékot, hogy vásároljanak erre a célra külön zsákot – 10 lej – a hulladékszállító autók sofőrjeitől. Közölték ugyanakkor, hogy munkatársaik a következő hetekben ellenőrzik a vidéki településeken a kukák tartalmát. Amennyiben növényi eredetű, lebomló anyagot találnak, az érintetteket tájékoztatják arról, hogy helytelen módon gyűjtötték a hulladékot és azt nem szállítják el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2024-10-02: Közélet - Bartos Lóránt:

Panasz a kézdivásárhelyi aszfaltbetyárokra

Egyes fiatalok előszeretettel bőgetik a járművek motorját esténként a Kicsid Gábor Sportcsarnok parkolójában, emellett a sofőrök a nemrég leaszfaltozott Mihai Eminescu utcában is a megengedettnél nagyobb sebességgel hajtanak. A téma a kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén is terítékre került.
2024-10-02: Vélemény - Váry O. Péter:

Télen-nyáron hóember (Városjáró)

Aki sokat jár, sokat lát. Télen szekeret, nyáron szánt. Na jó, itt most egy népi mondás és a valóság keveredett valahogyan össze, mert szekeret, azt nálunk télen-nyáron látni, de szánt, na, azt már télen se nagyon. Szánkót is egyre ritkábban, amilyen telek vannak mostanság mifelénk, azoktól a rozsda zavartalanul csócsálhatja a ródli vastalpát.