Amerikai vízummentességEllentmondó vélemények

2024. október 2., szerda, Belföld

Románia immár formailag eleget tesz az amerikai vízummentességi program (Visa Waiver) valamennyi technikai követelményének – jelentette be tegnap Andrei Muraru amerikai román nagykövet. Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete viszont úgy nyilatkozott, Romániának „számos fontos lépést kell még megtennie” a vízummentességi programhoz való csatlakozásért.

  • Fotó: Pixabay.com
    Fotó: Pixabay.com

„Tegnap (hétfőn – szerk. megj.) véget ért a pénzügyi év az Egyesült Államokban, és az utolsó feltétel, amelyet Romániának még teljesítenie kellett, teljesült. Természetesen várjuk az amerikai partnerek megerősítését az elkövetkező időszakban, de az idei vízumkérelmek száma, valamint az elmúlt évek erőteljesen csökkenő tendenciája alapján az a megítélésünk, hogy Románia a 3 százalékos elutasítási arány alá esett” – írta Muraru Face­book-bejegyzésében.

A nagykövet szerint az első román állampolgárok valószínűleg a jövő év első felében utazhatnak majd be az USA-ba vízum nélkül.

Kathleen Kavalec a Marcel Ciolacu miniszterelnökkel tartott tegnapi találkozója után kiemelte, a vízummentességi programot az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma kezeli. Hozzátette, a két ország kormányának képviselői még egyeztetnek az ősz folyamán, mert „számos fontos lépést kell még megtenni” annak megállapításához, hogy Románia valóban jogosult a Visa Waiver programhoz való csatlakozásra. Arra a kérdésre, hogy milyen „fontos lépésekre” gondol, a nagykövet azt válaszolta, az eljárás részeként Románia több biztonsági megállapodást írt alá, és az amerikai félnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy ezeket gyakorlatba ülteti az ország.

A Visa Waiver programba való felvétel egyik fő feltétele az elutasított vízumkérelmek arányának 3 százalék alá szorítása. Kathleen Kavalec nagykövet szerint az ezzel kapcsolatos hivatalos adatokat legkésőbb januárban közlik, majd ha az amerikai kormány Románia számára kedvező döntést hoz, egy előkészítési és tájékoztatási időszak következik. „Ha minden feltétel és előkészület sikeresen teljesül, valamikor 2025-ben indulhat a program” – szögezte le.

A nagykövet azt is kiemelte, hogy a vízummentességi program kizárólag a turisztikai és az üzleti célú utazásokra vonatkozik, a diák- és munkavízumokat nem helyettesíti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 786
szavazógép
2024-10-02: Életmód - Demeter J. Ildikó:

Nyolcvanhét évesen a pályán

Öregember nem vénember – tartja egy régi közmondás, amelyet a nemrég lezajlott Sepsiszentgyörgyi Sportnapok legidősebb résztvevője visszakézből igazol. Szálegyenes tartású, könnyű mozgású, határozott kézfogású úriember Ráduly Imre, aki 87 évesen is teniszezik, és már a következő játékra készül.
2024-10-02: Világfigyelő - :

Betört Libanonba az izraeli hadsereg

Heves összecsapások folytak tegnap az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve „korlátozott hadműveletet” indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket – közölte az izraeli hadsereg (IDF). Ugyanakkor Izrael felszólította húsz dél-libanoni település lakosait, hogy a Hezbollah síita milíciával várható szárazföldi harcok elől meneküljenek északra.