Betört Libanonba az izraeli hadsereg

2024. október 2., szerda, Világfigyelő

Heves összecsapások folytak tegnap az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve „korlátozott hadműveletet” indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket – közölte az izraeli hadsereg (IDF). Ugyanakkor Izrael felszólította húsz dél-libanoni település lakosait, hogy a Hezbollah síita milíciával várható szárazföldi harcok elől meneküljenek északra.

  • Fotó: Facebook / Israel Defense Forces
    Fotó: Facebook / Israel Defense Forces

Az izraeli 98-as hadosztály már hetek óta készült a behatolásra. Előtte a Gázai övezetben a Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet elleni harcokban vett részt – közölte a hadsereg. A Hezbollah elleni dél-libanoni szárazföldi hadműveletet a légierő és a tüzérség előkészítette intenzív, egész éjszaka tartó támadásaival – közölte az IDF. Aztán a 98-as hadosztály behatolt az országba, és átvette az irányítást bizonyos dél-libanoni területek felett. A hadosztály részeiként a különleges műveleti egység, a deszantosok és a 7. szárazföldi páncélos dandár hatolt be oda elsőként, ők várhatóan a Hezbollah harckocsi-elhárító harcosainak fenyegetésével néznek szembe. Az IDF hangsúlyozta, hogy a támadás során különböző eszközökkel próbálták megkímélni a környéken tartózkodó civilek életét.

Észak-Izraelt hónapok óta rakétákkal támadja a Hezbollah. Tegnap reggel is légiriadó volt a határ menti falvakban és Galilea számos településén, ahol a polgári védelem utasításai szerint Haifa kivételével továbbra is gyülekezési tilalom van érvényben, és a diákok távoktatásban tanulnak. A Hezbollah tegnap az ország középső részét is rakétákkal támadta. A milícia közlése szerint az izraeli civil és a katonai hírszerzés központját vették célba. Tel-Avivban és környékén is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Izraelben több helyen láttak földre zuhanó elfogórakéta-roncsokat, és tüzek is keletkeztek.

Tegnapra virradóra Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt izraeli kollégájával, Joáv Galanttal, és támogatásáról biztosította Izraelt a Hezbollah határ menti infrastruktúrájának felszámolásában az észak-izraeli települések érdekében, valamint általában is támogatásáról biztosította Izrael önvédelemhez való jogát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 794
szavazógép
2024-10-02: Belföld - :

Ellentmondó vélemények (Amerikai vízummentesség)

Románia immár formailag eleget tesz az amerikai vízummentességi program (Visa Waiver) valamennyi technikai követelményének – jelentette be tegnap Andrei Muraru amerikai román nagykövet. Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete viszont úgy nyilatkozott, Romániának „számos fontos lépést kell még megtennie” a vízummentességi programhoz való csatlakozásért.
2024-10-02: Belföld - :

Hírsaláta

MAGYAR MINISZTERELNÖK? Lehetségesnek nevezte a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ közötti koalíció létrehozását a választásokat követően a nagyobbik román kormánypárt első alelnöke, Sorin Grindeanu az Antena3 hírtelevízió hétfő esti adásában, aki szerint az is megtörténhet, hogy a magyar alakulat adja a miniszterelnököt ebben a felállásban.