Három kar közös tanévnyitója

2024. október 2., szerda, Közélet

Az egyetem nem csupán az előadásokra, szemináriumokra, vizsgákra korlátozódik, fontos, hogy a hallgatók használjanak ki minden szakmai lehetőséget és vegyenek részt a hallgatói önkormányzat munkájában – hangsúlyozta Fosztó Mónika tegnap a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata tanévnyitóján. Az igazgató ismertette: a 2024/2025-ös tanév 282 hallgatóval indul, közülük 65-en elsőévesek.

  • Jó hangulatban együtt minden szak. Albert Levente felvételei
    Jó hangulatban együtt minden szak. Albert Levente felvételei

Az első emeleti amfiteátrumszerű előadóterembe a gólyák először léptek be, a nagyobb hallgatók magabiztosabban érkeztek. A tagozatigazgató köszöntője után a Sepsiszentgyörgyön működő három szakirány vezetői szóltak a fiatalokhoz.

Szabó Tünde, a BBTE Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kara üzlet­igazgatási tanszékének irányítója elsősorban a vállalatgazdaság és a kereskedelem-turizmus-szolgáltatások gazdaságtana szakok 222 hallgatójához szólt, s azt mondta, legyenek kitartóak, céltudatosak, kíváncsiak, lelkesek, majd a szakma gyakorlása, űzése közben ne feledkezzenek meg a hitről, szerénységről, szakmai alázatról sem. Antal Noémi, a Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar környezettudományi szakának programvezetője a három évfolyam 34 hallgatójának tanulmányait irányítja, ő a gyakorlati képzés, a terepgyakorlat fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében. A Politika, Közigazgatás és Kommunikációtudományi Kar közigazgatási tanszékén második éve nem tartottak felvételit, itt jelenleg csak harmadévesek tanulnak. Botos Attila programvezető elmondta: idén húszan végzik az alapkézpést, és hangsúlyozta a közigazgatásban dolgozók felelősségét a lakossággal való kapcsolattartásban.

 

 

A tanévnyitó két meghívottja, Debreczeni László adótanácsadó, a ContExp szakmai vezetője és Csákány László, a Szemerja-Görgő Közbirtokosság elnöke rövid előadásban beszélt saját szakmájáról. Az emberi erőforrás a legnagyob érték a társadalomban – indította mondandóját Debreczeni László, a továbbiakban a ContExp fiataloknak szóló gyakorló- és mentorprogramjait ismertette. Csákány László a közbirtokosság gazdasági szerepéről, valamint a ökoszisztéma-szolgáltatások fontosságáról és értékeiről szólt.

A tanévnyitót követően a hallgatók szakonként eligazítást kaptak az órarendről és szervezési kérdésekről, a közgazdasági szakos hallgatóknak ezen a héten szakirányú orientációs programjaik lesznek, többek között előadást hallgatnak az aktív turizmusról egy vállalkozó szemszögéből, pénteken pedig az OSK-stadionba látogatnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2024-10-02: Közélet - Fekete Réka:

Köszöntötték az időseket

Meleg, elismerő szavak, közös torna, szavalat, ének, istentisztelet, gitárral előadott megzenésített versek, torta, kóruselőadás szerepelt tegnap a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Központ idősek napi rendezvénysorozatának programjában. Ma folytatódik az ünneplés: fellép a Cantus Firmus Férfidalárda és műsorral köszöntik a központ lakóit az Írisz Ház fogyatékkal élő fiataljai.
2024-10-02: Közélet - Nagy B. Sándor:

Vihart rendezett Sepsiszentgyörgyön Bodó Viktor (Bemutató a Tamási Áron Színházban)

Bodó Viktor, az egyik legelismertebb magyarországi rendező irányításával készült a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház legújabb előadása William Shakespeare A vihar című darabjából, a bemutató előadásokat ma és holnap este 7 órától tartják a nagyteremben, színpadra épített nézőtér előtt. Giorgio Strehler, a múlt század egyik leghíresebb színházi alkotója szerint ez a mű az európai színjátszás szíve, kiölhetetlen magja, „az élő bizalom, hogy a színház képes visszaadni az emberi közösségnek azt, amit annyiszor elveszíteni látszott: a létezés és az emberi együttélés értelmét”.