LovassportKét háromszéki a Nemzeti Vágta mezőnyében

2024. október 3., csütörtök, Sport

Péntektől vasárnapig az Eger melletti Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont stadionjában rendezik meg a nagy népszerűségnek örvendő Nemzeti Vágta 2024-es kiírását, amelyen összesen hat székelyföldi – köztük két háromszéki – versenyző vesz részt. A hétvégi eseményen Sepsiszentgyörgy színeiben Tamás Csaba és Roven Gidran-34 Rozi, míg Illyefalvának Farkas Árpád Dán és Penge száll harcba a leggyorsabb párosnak járó elismerésért.

  • Farkas Árpád Dán a Festetics Vágtán. Fotó: Molnár Vanessza
    Farkas Árpád Dán a Festetics Vágtán. Fotó: Molnár Vanessza

Nemrég kisorsolták a Nemzeti Vágta mezőnyének futambeosztását, a magyarországi eseményre kijutott 60 település felnőtt lovasát pedig a szervezők 15 előfutamban osztották szét. A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont stadionjában egyszerre négy lovas áll starthoz és harcol a középdöntőbe, illetve a fináléba jutásért. A Huszárgyerek Vágtán induló 16 és a Kishuszár Vágtán induló 24 fiatal lovas előfutam-sorrendjét Szilvásváradon sorsolják ki.

A június 21–23. között megtartott Székely Vágtán Etéd, Nagyernye, Nyárádszereda versenyzője és Sepsiszentgyörgy képviseletében Tamás Csaba kvalifikálta magát a hétvégi lovas erőpróbára. Mellettük Székelyföldet még Farkaslaka és Illyefalva képviseli a Nemzeti Vágtán, előbbi település képviselője a július elején megtartott Hortobágyi Vágtán, míg utóbbi versenyzője az augusztus közepén lebonyolított gyenesdiási Festetics Vágtán vívta ki magának az anyaországi eseményen való indulást.

Az Illyefalvát képviselő Farkas Árpád Dán azért nem tudott részt venni a Székely Vágtán, mert éppen érettségizett, ám nem tett le a 2024-es Nemzeti Vágtán való indulásról, és az idei utolsó előfutamot megnyerve ott lehet a hétvégi lovasversenyen. „Nagyon bízunk abban, hogy meg tudjuk nyerni a versenyünket, és ha a középdöntőben is jól szerepelünk, akkor ott lehetünk a döntőben, miért ne reménykedhetnénk a győzelemben is. Penge egy hatéves kanca, Illyefalván született és kimondottan vágtás versenyzésre tenyésztették ki” – nyilatkozta Domokos Magor, az illyefalvai ló tulajdonosa.

A szeptember végi sorsoláson kiderült, hogy Illyefalva lovasa a hetedik futamban indul majd a második pályáról, riválisai a futamban Vácduka, Csörög és Szemenye párosai lesznek. A sepsiszentgyörgyi lovas a 14. futamba nyert besorolást, ahol a második rajthelyről indul, Szomolya, Őcsény és Nyúl képviselőivel küzd majd a továbbju­tásért.

A 17. Nemzeti Vágtát 2024. október 4–6-án tartják, a döntő futamokat vasárnap 15 órától élőben közvetíti a Duna TV, valamennyi hétvégi futam élőben követhető az m4sport.hu-n és a Médiaklikk.hu-n.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 804
szavazógép
2024-10-03: Sport - :

Hozta a kötelezőt a sepsiszentgyörgyi csapat (Női kézilabda, A-divízió)

A Sepsi-SIC őrzi hibátlan mérlegét a női A-divízióban, miután a Carmen Cartaș irányította csapat tegnap hazai környezetben 36–24-re diadalmaskodott a Fogarasi VSK felett a másodosztályú bajnokság harmadik fordulójában. A zöld-fehér mezes együttes legközelebb október 12-én a feljutásra hajtó CS Județean Prahova otthonában játszik.
2024-10-03: Sport - :

Bukarestben és Miskolcon is bizonyítottak (Karate)

A sepsiszentgyörgyi Sport-All Sport Club karateszakosztálya mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött, ugyanis a háromszéki versenyzők két országban is tatamira léptek. Vass Hunor edző Bukarestbe, Baranyi Zsófia és Virág András Miskolcra kísérte el a karatésokat, akik a két versenyen összesen 22 alkalommal állhattak dobogóra.