Ajánlások a mellrák megelőzésére

2024. október 3., csütörtök, Család

A mellrák bármely életkorban megjelenhet a nőknél, még kockázati tényezők hiányában is, de az Európai Rákellenes Terv ajánlásainak betartásával a rákos megbetegedések több mint 40 százaléka megelőzhető lenne – mutattak rá hétfőn az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) közleményében.

  • Fotó: Pixabay.com
    Fotó: Pixabay.com

A mellrák tudatosításának nemzetközi hónapja (október) alkalmából közzétett statisztikai adatok szerint az európai esetek mintegy 11,43 százalékát a 44 év alatti nőknél fedezik fel, 54 százalékát a 45 és 69 év közötti korosztálynál, a fennmaradó részt, 34,57 százalékát pedig az ennél idősebb nőknél. A közegészségügyi intézet közleménye szerint a nem, az életkor, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a betegség családban való előfordulása, a sugárterhelésnek való kitettség, a menstruáció kezdetekor és az első terhességkor betöltött életkor, a dohányzás és a menopauza utáni hormon­terápia mind olyan tényezők, amelyek növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát.

A mellrák, akárcsak több más ráktípus előfordulása az életkor előrehaladtával nő, mivel a sejtjavító mechanizmusok általában kevésbé hatékonyak, ahogy az ember öregszik – állítják a szakemberek. Az Európai rákinformációs rendszer (ECIS) adatai szerint Romániában 2022-ben 12 685 új mellrákesetet és 3877 mellrák miatti elhalálozást regisztráltak.

Az Egészségügyi Világszervezet az 50 és 69 év közötti nőknek mammográfiás vizsgálattal történő mellrákszűrését ajánlja, mivel ebben a korosztályban a leggyakoribb a betegség előfordulása. A mellrák tudatosítását célzó kampány arra bátorítja a 40 év fölötti nőket, hogy beszéljenek orvosaikkal az őket leginkább veszélyeztető kockázati tényezőkről.

A szakértők szerint az Európai Rákellenes Terv ajánlásainak betartásával csökkenthető a megbetegedés kockázata, és lakossági szinten a rákos megbetegedések több mint 40 százaléka megelőzhető lenne. Az ajánlások a következők: ne dohányozzanak, a lakásban ne legyen cigarettafüst; ügyeljenek az egészséges testsúly megtartására; korlátozzák az alkoholfogyasztást; vegyék figyelembe, hogy a csecsemő szoptatása csökkenti a mellrák kockázatát; folytassanak aktív életmódot; kerüljék a sugárzásoknak való kitettséget; vegyenek részt a rákszűréseken. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 811
szavazógép
2024-10-03: Történelmünk - :

A magyarok nyilainak múlhatatlan emléke

A magyarok úgynevezett kalandozó hadjáratai egykor egész Európát rettegésben tartották. Rossz hírünket az eltelt csaknem 1100 év sem tüntette el maradéktalanul, hiszen e hadjáratok még ma is ürügyet szolgáltatnak egyes barátságtalan, magyarellenes megnyilatkozásokhoz. Pedig a népvándorlás korának nem mi voltunk az egyetlen főszereplői, és később évszázadokon keresztül védelmeztük a török ellen a keresztény Európát. A magyarok nyilaitól való félelem mindenesetre sokkal hamarabb elmúlt, mint a hozzájuk fűződő közismert könyörgés.
2024-10-03: Család - :

Októberi őzlábak (A város gombái 25.)

Gyerekkoromban ősszel nem jártam, pontosabban nem vittek gombászni. Nem volt őszi vakáció, szombaton is iskolába jártunk, az egyre rövidülő vasárnapi nappalokon pedig a háztáji termés betakarításában, eltevésében illett a szülőknek, nagyszülőknek segédkezni. Csak jóval később – amikor októberben, novemberben egyedül kezdtem járni az erdőt-mezőt – döbbentem rá, hogy ez a szezon mennyire gazdag fajokban. Bősége olykor a nyáriét is felülmúlja.