SzemélyesÖsszetartozás

2024. október 3., csütörtök, Család

Szombaton a Benedek-mezőn ünnepelt egy közösség. Mint minden évben, most is a Szent Mihály-nap ünnepe hívott össze, de azt is ünnepeltük, hogy 30 éves a sepsiszentgyörgyi Waldorf. Jöttek a waldorfosok szép számban, ott volt az apraja-nagyja, gyerekek, szülők és pedagógusok – mint egy nagy család. Ezek a találkozások, ünnepek valóban annyira jelentőségteljesek, hogy nagy számban összehozzák a közösség tagjait.

  • Ferencz Anikó felvétele
    Ferencz Anikó felvétele

Az összetartozás élményét keretezik a Waldorf-oktatásban megjelenő ünnepkörök. Így az egyre sötétedő időszakban is az ünnepeket együtt tartják óvodások, iskolások, hiszen az egyre fogyó fény időszakát a közösség megtartó erejével lehet biztonságban megélni, miközben teret tart, tanít és erényekre nevel. Így segíti az együttes erő a gonosz legyőzését (Szent Mihály-nap, bátorságpróbák), majd a következő ünnep a jó cselekedetre és adakozásra irányítja a figyelmet (Szent Márton, lámpásünnepély), és a következő ünnepkör újra az adakozásra, a segítségnyújtásra nevel (Szent Miklós). Majd karácsonykor megszületik a fény, és szintén együtt ünnepelünk (spirálünnepély), közösen énekelve, meghitten, ahol a gyertyák egyenként fellobbanó fénye újra rámutat a közösen megnyilvánuló akarat erős közösségformáló szerepére.

Ezért ünnepelhetjük most a 30. évfordulót, hiszen a közös cél, hit és cselekedet vezetett át éveken keresztül. A Waldorf-oktatás mint alternatív oktatás van jelen városunkban, erre tekintettünk vissza, emlékeztünk a kezdeti alapítástól a mai napig tartó alakulásáig. A nehézségek és akadályok leküzdésén túl – ami a megalapítást, a megmaradást és tagozatbővítést illeti – egy egybeforrt és együttműködő közösség jött létre egy olyan közös érték mentén, melynek középpontja a gyermek(eink) harmonikus testi-lelki-szellemi fejlődése. Ezért kíván ez az oktatás teljes, egész embert – nem csak az intellektust –, és ebben a „munkában” mindenki benne van: pedagógus, szülő és gyerek. És ennek a szoros kapcsolatnak köszönhetően „mozdul együtt” a közösség, legyen szó bármilyen ünnepkörről, iskolai tevékenység ről vagy szabadidős programban való részvételről.

Így ad megtartó erőt, bizalmat, biztonságot ez a kötelék, mely összefűz az együvé tartozás mentén, és a közösségi háló egy olyan stabil közeget, ahol a gyermek biztonságban növekedhet, hogy majd felnőve kibontatkoztathassa a beléje elültetett magok gyümölcseit.

Keresztes Erika bizalmi tanácsadó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 815
szavazógép
2024-10-03: Család - :

Gyermekeink

2024-10-03: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Pho leves)

Hozzávalók: 5–6 db marhacsont, 300–400 g hátszín vagy marhaszegy, 2–3 nagyobb darab gyömbér, 2–3 fej fokhagyma, 1 marék egész fekete bors, 1 teáskanál egész kömény, 1 teáskanál borókabogyó, 1 dl halszósz (elhagyható), 1 dl 10%-os ecet, 1 dl szójaszósz, 4 db hagyma, 6 db fahéjrúd, só, ételízesítő (elhagyható); a tálaláshoz: 1 csomag rizstészta, 2–3 db nyers piros csili, 1 csomag babcsíra, 1 db lime, 5–6 szál újhagyma, 1 csokor friss koriander (vagy lestyán, de a petrezselyem is tökéletes egy kis mentával), 4–5 gerezd fokhagyma.