A pongyola pitypangtól a bicskefáig — Fekete Réka

2009. február 19., csütörtök, Család

Sokan tudják, hogy a körömvirágnak gyulladáscsökkentő hatása van, a kamilla fertőtlenít, a fokhagyma féregűző és csökkenti a vérnyomást, a citromfű jó a darázscsípésre, de vajon az mennyire ismert, hogy az orbáncfüvet idegárnikának is hívják, mert nyugtat, a kapor nemcsak fűszernövény, hanem ülőfürdőként is használják különböző fájdalmak ellen. Nos, aki múlt szombaton végighallgatta a sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza környezetvédelmi szakköre által szervezett harmadik tanulmányi szimpóziumon az előadásokat, többek között ezeket is megtudta.

Megyeközponti, kézdivásárhelyi, baróti, kőröspataki, sepsibükszádi diákok ismertették közel egyéves kutatásaik eredményeit: idős embereket kérdeztek meg a gyógynövények felhasználásáról, de a szakirodalmat is tanulmányozták, terepmunkán fényképeztek, gyűjtöttek, leveleket, virágokat, gyökereket szárítottak és nyomtattak, tinktúrát készítettek, és néhány gyógynövényadomát, kapcsolódó régi történetet is elmeséltek.

A gyermekláncfűről gyűjtötték össze a legtöbb népies elnevezést (pongyola pitypang, kákavirág, kikirics, papatyivirág, barátfej, bimbófű, kutyatej stb.), a csipkebogyót (bicskefa) és a körömvirágot mutatták be a legtöbben, és a fekete áfonyáról mondták el azt a közismert második világháborús történetet, miszerint a brit pilóták az éjszakai bevetés előtt marokszámra ették az áfonyát, illetve fogyasztották a fekete lekvárt, hogy élesebb legyen a látásuk.

Kár lenne, ha az összegyűjtött ismeretek csupán a Pro Natura-körök diákjainak házi herbáriumában maradnának, a dolgozatok megérdemlik a bemutatást szülők, tanulótársak előtt, hiszen valamennyiünk számára fontos a gyógynövénygyűjtő gyermekek által Sirák fiának könyvéből idézett üzenete: ,,A gyógyszereket a földből adja az Úr, és az okos ember nem veti meg őket."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-02-19: Család - x:

A szomorú bölény (Doktor Bubó esetei) — Jártó Kocsis Edit

A bölényt hatalmas testtel, nagy, széles fejjel és két jókora szarvval áldotta meg a Teremtő, és e bájt még fokozza a hátán levő púp, a csomókban lógó szőr, na meg basszusba átcsapó hangja.
2009-02-19: Család - x:

Férjek, édesapák lelkinapja — Józsa Zsuzsanna

A millenniumi évben a Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának Család Munkacsoportja férjeknek, édesapáknak szervez lelkigyakorlatot március 6. és 9. között a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban.