Gyerekkori traumák és a krónikus fáradtság

2009. február 19., csütörtök, Család

A gyerekkori traumák, ideértve a szexuális visszaélés, az érzelmi bántalmazás és elhanyagolás hatszorosára növeli annak kockázatát, hogy felnőttként krónikus fáradtság szindrómával (CFS) küzd valaki — állítják amerikai kutatók.

,,A stressz más kockázati tényezőkkel együttesen váltja ki a krónikus fáradtság szindrómát azáltal, hogy hatással van a központi idegrendszerre, a neuroendokrin- (az idegrendszerrel szoros kapcsolatban álló belső elválasztású mirigyek) és az immunrendszerre" — magyarázták a kutatást ismertető tanulmány szerzői. ,,Ugyanakkor nyilvánvalóan nem minden stressznek kitett embernél fejlődik ki a krónikus fáradtság szindróma, ezért különösen fontos megtalálnunk azokat az egyéni különbözőségeket, melyek hajlamosítanak a stresszre adott kóros válaszra" — tették hozzá.

Közel húszezer felnőttből álló mintából választottak ki krónikus fáradtság szindrómával küzdő, valamint egészséges embert, akiket aztán kikérdeztek gyerekkorukról, mentális problémáikról is. A kutatók megállapították, hogy a gyerekkori traumák hatszorosára növelték a krónikus fáradtság szindróma kialakulásának kockázatát. ,,Kutatásunk igazolja, hogy a gyerekkori trauma fontos kockázati tényezője a krónikus fáradtság szindrómának" — összegzik következtetéseiket. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-19: Család - x:

Férjek, édesapák lelkinapja — Józsa Zsuzsanna

A millenniumi évben a Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának Család Munkacsoportja férjeknek, édesapáknak szervez lelkigyakorlatot március 6. és 9. között a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban.
2009-02-19: Család - x:

Virágzik az amarillisz — Puskás Attila

Irodánk szépe, egyben a közelgő tavasz jelzője az évente hűségesen virágot bontó amarillisz (Hippeastrum hibrid). E változatos színekben pompázó fajnak több színváltozata ismert. A miénk halvány rózsaszínes, csíkozott. A növény Dél-Afrikából (Fokföld) került Európába, eredetileg az Amaryllis belladonna vadfajból nemesítették (a hagymája súlyosan mérgező alkaloidát tartalmaz!). Virágai általában párosan (kettesével, négyesével) csüngenek a vastag virágkocsányon, míg levelei csak most kezdenek gyors fejlődésnek indulni.