A rózsaszín pestis

2009. február 19., csütörtök, Család

A szakemberek szerint a bevásárlóutcákban tomboló ,,rózsaszín pestisjárvány" miatt a kislányok valóságos agymosásnak vannak kitéve, és már a háromévesek is színmániában szenvednek. A kislányok csak és kizárólag rózsaszínű ruhákat hajlandóak viselni, s rózsaszínű játékokkal akarnak játszani. Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a rózsaszín alattomos terjedése a későbbiekben védtelenné teszi a szebbik nem képviselőit a különböző marketingfogásokkal szemben.

A kutatók véleménye azonban megoszlik a tekintetben, hogy miért is vonzódnak annyira a lányok a rózsaszínhez. Egyesek szerint ebben a szocializáció a ludas, hiszen a kislányok életük első napjától kezdve rózsaszínű holmit viselnek, ahogy a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázik a szobájuk is.

Más tudósok szerint a rózsaszínhez való vonzódás genetikailag beprogramozott, s ez nem csupán az európaiakra és észak-amerikaiakra, hanem más kultúrák képviselőire is igaz. A Newcastle-i Egyetemen önkéntesek bevonásával végzett vizsgálat során a színek különböző kombinációit mutatták a résztvevőknek, akiknek a másodperc tört része alatt kellett megnevezniük a kedvenc árnyalatokat. A hölgyek leginkább a rózsaszínt és a vörös különböző árnyalatait választották, míg az urak a kéket. Az eredmények arra utalnak, hogy a színpreferencia genetikailag kódolt. A szkeptikusok ugyanakkor rámutatnak, hogy a résztvevők mindegyike felnőtt volt, s így nem kizárt, hogy a hölgyeket eleve a rózsaszínre szoktatták rá. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-19: Család - x:

Virágzik az amarillisz — Puskás Attila

Irodánk szépe, egyben a közelgő tavasz jelzője az évente hűségesen virágot bontó amarillisz (Hippeastrum hibrid). E változatos színekben pompázó fajnak több színváltozata ismert. A miénk halvány rózsaszínes, csíkozott. A növény Dél-Afrikából (Fokföld) került Európába, eredetileg az Amaryllis belladonna vadfajból nemesítették (a hagymája súlyosan mérgező alkaloidát tartalmaz!). Virágai általában párosan (kettesével, négyesével) csüngenek a vastag virágkocsányon, míg levelei csak most kezdenek gyors fejlődésnek indulni.
2009-02-19: Múltidéző - x:

Tíz év — Plugor Magor

Tíz év telt-múlt azóta, hogy nincs velünk a mosolyod, nem nálunk időzöl, nem hallani szelíd hangod, nem kísér a tekinteted, hogy nincs itt a felhőtlen humorod. Mi sem változott az első nap, aztán az első év után! Most, amikor a számlálásban már tíz évig jutunk, ugyanúgy érvényes: a hiányod eleven, szorongat az ittléted újuló igénye. Arra rezzenünk össze minden élmény határán, hogy csak akkor egészülhetne az teljessé, ha megoszthatnánk veled, ha te rendeznéd a legérvényesebb megállapítással a dolgok tárházába — az örömök és gondok közé. Mert így minden öröm félöröm, csonka még a gond is.