Gondolatok Plugor Sándorról

2009. február 19., csütörtök, Múltidéző
Egy kökösi szomszéd

Nem es jó, hát fáin! — amikor az elkészült rajzon magát megpillantotta. (1957)

Székely János

Egy nevet írok le: Plugor Sándor. Sárgában megoldott erdőrészlet képe merül fel előttem: sárgák a fatörzsek és az ágak, sárga a talaj és a talajra hullott lomb; sárga maga az égbolt is, amely megcsillan a pőre fák mögött. De micsoda változatosság és színesség húzódik meg ezekben a sárgákban! (1958)

Illyés Gyula

Az elragadtatás adja kezembe a tollat. Szemérmes vagyok, ha velem kapcsolatos alkotásról kell szólnom. De ezek az illusztrációk föloldanak. Egyszerre lelkiek és valóságosak; szépek és igazak. (1974)

Szőcs István

Hogyan is lehet ilyen vékony, ilyen kevés, ilyen alig hogy létező finom vonalakkal annyi keserves súlyt, annyi szögletes erőt, annyi vaskos valóságot kifejezni? (1975)

Sütő András

A te munkáid fölzaklató hangulatában emberi létünk nagy kérdéseinek titkán akad fönn az elme: élet, halál, küzdelem és múlhatatlan emberség a mulandóság fekete-fehér terein. (1978)

Farkas Árpád

Tusa, grafitja szinte csak simogatja, bűvölgeti a világot, míg legbizalmasabb és legsejtelmesebb kontúrjai felsejlenek; nem rögzít, az ő finom és határozott vonalai bármikor odébb lebbenhetnek, alakjainak gesztusai, arcvonásai elevenen élik létüket. (1985)

Gazda József

Egyik legtöbbször visszatérő témája: édesapja. Többször mesélte, milyen döbbenetes élmény volt számára, amikor egy ráncos arcú, öreg ember érkezett hozzájuk, s mondták, hogy az ő édesapja. A hadifogságból tért haza. Nagyon megszerette ezt az ,,idegent", aki mégis mindig talány maradt számára. Kutatta, fürkészte arcvonásait, lelkének rejtelmeit. Ő lett művészetének örök visszatérő témája, s általa lett Plugor az öregemberek rajzolója. (1985)

Banner Zoltán

Különös kényszerképzet, hogy egyik legepikusabb alkatú grafikusfestőnket örökké a vonalak és színek lírikusának kiáltották ki, s mert rajzaival valóban sűrűn társult versek tartalmához, hangulatához, akkor is a költőt hallották ki munkáiból, amikor régen drámában szólt hozzánk. (1987)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-02-19: Múltidéző - x:

Tíz év — Plugor Magor

Tíz év telt-múlt azóta, hogy nincs velünk a mosolyod, nem nálunk időzöl, nem hallani szelíd hangod, nem kísér a tekinteted, hogy nincs itt a felhőtlen humorod. Mi sem változott az első nap, aztán az első év után! Most, amikor a számlálásban már tíz évig jutunk, ugyanúgy érvényes: a hiányod eleven, szorongat az ittléted újuló igénye. Arra rezzenünk össze minden élmény határán, hogy csak akkor egészülhetne az teljessé, ha megoszthatnánk veled, ha te rendeznéd a legérvényesebb megállapítással a dolgok tárházába — az örömök és gondok közé. Mert így minden öröm félöröm, csonka még a gond is.
2009-02-19: Múltidéző - x:

Plugor Sándor grafikáihoz (részlet) — Láng Gusztáv

A XVIII. század műértőinek és -bírálóinak volt két kedvelt meghatározása: ,,a költészet beszélő festészet", szólt az egyik: ,,a festészet néma költészet", így a másik. Ha most komoly hangon, az igazságnak kijáró főhajtással idézem őket, nem közhelyek rehabilitálásának szándékával — akinek egy teremtő művész munkái láttán közhelyek jutnak eszébe, jobban teszi, ha pirul és hallgat —, hanem mert megfogalmazzák azt az élményt, melyet Plugor Sándor grafikái beszédes némasággal példáznak: költészet és rajzolat, szó és látvány ősi, lényegi rokonságát.