Beszélgetés Ádám Attila Péter zabolai polgármesterrelA válság nem riaszt vissza — Bodor János

2009. február 19., csütörtök, Közélet

Zabola polgármestere, Ádám Attila Péter immár ötödik mandátumánál tart, 1992-óta az RMDSZ színeiben minden helyhatósági választást megnyert. Az elmúlt 17 év alatt sok tapasztalatot szerzett, tudja, hogy szűkebb költségvetésből miként lehet igazgatni a nagy községet. Amint beszélgetésünk elején mondta: ,,gazdasági válság van, de az önkormányzat ettől nem riad vissza, takarékosan megyünk előre, és a legfontosabb tennivalókat elvégezzük, hogy a község lakói minél kevesebbet érezzenek a krízisből".

— Elégedett-e az elmúlt esztendővel?

— Az elmúlt esztendő nagyon nehéz és zavaros év volt. Ennek ellenére nem zártuk rosszul, hiszen a község forgóalapjában maradt még tartalékunk, ugyanakkor a kormánytól kapott pénz nagy részét sikerült év végéig elkölteni, így csak 41 000 lejt kellett visszautalni.

— A tavalyi tervekből mit sikerült megvalósítani?

— Kétszer voltak választások, ennek ellenére sikerült például befejeznünk a borvízprogramot: Székelypetőfalván tavaly beindult a szabadtéri bórvízfürdő és a szauna. Az iskolafelújítási-program is nagyon jól működött. A zabolai nagy iskolán kívül a község minden iskoláját felújítottuk, így hát rendelkeznek saját ivóvízzel, van bennük külön mosdó és illemhely. Ennek köszönhetően mind a tizenegy iskolánk megkapta a működéséhez szükséges egészségügyi engedélyt. A zabolai központi nagy iskola teljes felújítására decemberben tartottuk a versenytárgyalást. A kivitelezés jogát egy kovásznai és egy sepsiszentgyörgyi cég nyerte meg, s tavasszal munkához látnak. Közel 40 milliárdos munkálatról van szó, amelyből a helyi önkormányzat önrésze négymilliárd lej. Ugyanakkor rendbe tettük a székelypetőfalvi, a szörcsei és a zabolai 2-es kultúrotthont. Elmondhatom azt is, hogy nagy örömünkre felépült a sportcsarnok, már csak a belső kikészítés és a környék rendbetétele van hátra, és legutóbbi információim szerint március 31-ig az önkormányzat átveheti. Vásároltunk egy erőgépet, amelyet árokásástól útjavításig mindenre fel tudunk használni, ugyanakkor ez év elején sikerült a harmincéves traktorunk helyett is újat szereznünk. Tehát saját gépeinkkel számos olyan munkálatot elvégezhetünk, amivel jelentős összegeket tudunk megtakarítani.

— Másfél évvel ezelőtt nekifogtak az útjavításnak Zabola és Székelytamásfalva között. Tavaly folytatták, de nem fejezték be...

— Igen. Székelytamásfalváig megerősítettük az út alapját, a gazdák által betemetett sáncokat visszaállítottuk, a falu között pár száz méteres szakaszon leaszfaltoztuk az utat, de Székelytamásfalva és Szörcse között még mindig maradt egy két kilométeres szakasz, amelyet szeretnénk leaszfaltozni. Erre a dokumentáció elkészült, a munkálat finanszírozására ezután fogunk pályázni. Tehát igyekszünk az útjavítási programmal is haladni. Nagyon jó volt, hogy az ősszel megvásároltunk pár száz tonna tört követ, mert most ebből meg tudjuk javítani a hozzánk tartozó falvak és a községközpont útjait.

— A mezei utakkal is gondok vannak...

— Ezeket a földek tulajdonosaival, a pityókatermelő vállalkozókkal fogjuk közösen megjavítani. Közmunkában. Korábban is szerveztünk ilyet, és szép számban eljöttek a földtulajdonosok. Ki mivel tudott, besegített.

— Még mit terveznek az elkövetkezendő időszakra?

— Most készül a 322-es számú integrált programhoz az iratcsomó. E program több tételből áll: a székelytamásfalvi kultúrotthon megjavítása, a zabolai vasútállomás megvásárlása és felújítása, a házibeteg-gondozó szolgálat bővítése, a parkok, zöldövezetek felújítása, víz- és csatornarendszer a község minden falujában, az úthálózat felújítása stb. Ezekre mind készek a megvalósíthatósági tanulmányok és tervek. Idén átrendezzük, korszerűsítjük a községháza irodáit, ami azt jelenti, hogy a földszintre költöznek a közönségszolgálati feladatokat ellátó irodák, mert nagyon nehéz, főként az idősebb embereknek, az emeletre feljárni adót fizetni, vagy igazolást kérni. Ugyanakkor felújítjuk a kultúrotthon tetőszerkezetét, mert immár közel ötven éve javították utoljára. Ehhez a cserepet meg is vásároltuk. Természetesen, emellett rengeteg folyó ügy vár megoldásra, ilyen a belső utak javítása, a közvilágítás, a föld- és erdőügyek stb.

— A földek visszaszolgáltatásával hogy állnak?

— Rengeteg a gondunk a földek kimérésével, hiszen a kovásznai és a szörcsei földtulajdonosok közti régi vita még megoldatlan. Felvetődött az újramérés lehetősége, de erről a tanácsnak kell döntenie. Jelzem, ez az egész bonyodalom a zabolai tanács akarata ellen történt, de szeretném, ha végre tisztázódna az ügy.

— Az új tanáccsal milyen az együttműködése?

— Úgy érzem, minden tanácstagot érdekel, hogy mi történik a községben, milyenek az utak, a középületek, s mik az emberek gondjai. Én bízom abban, hogy az új csapattal jó eredményeket fogunk elérni.

— És az MPP-s alpolgármesterrel?

— Nagyon jól együttműködünk, hiszen az alpolgármester nagyon tevékeny ember. Tisztelem benne, hogy akar dolgozni, és kitart a kitűzött feladatok mellett. Tehát együtt kell dolgoznunk, pénzügyi nehézségek közepette is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-02-19: Közélet - x:

Ivóvizet Bükszádnak (Év elején a községgazdák) — Szekeres Attila

Az országút mentén kicserélték már a vízvezetéket
Sepsibükszád polgármestere, Bács Márton Csaba elsőbbséget élvező tervnek tekinti az ivóvízhálózat felújítását, a vízminőség javítását, ugyanakkor a szennyvízcsatorna-hálózat befejezését, továbbá a tisztítóállomás felszerelését. A községházát is bővíteni igyekeznek, mivel jelen körülmények között szűkösen férnek, nehézkes az ügyfélfogadás. Továbbá az utcák korszerűsítésére is készülnek pályázni.
2009-02-19: Világfigyelő - x:

Brüsszel aggódik (Gazdasági válság)

A régiós devizák folytatódó mélyrepülése miatt már nem csak a nemzeti kormányok, hanem az Európai Bizottság is aggódik; Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök nem szokványos piaci beavatkozást kért a forint védelmében, az orosz és a lengyel illetékesek pedig közölték, hogy készek megvédeni valutáikat az erős leértékelődésekkel szemben.