Lisszaboni szerződésA cseh képviselőház jóváhagyta

2009. február 19., csütörtök, Világfigyelő

A cseh képviselőház tegnap jóváhagyta a lisszaboni szerződést. A ratifikációs folyamat azonban csak azután fejeződik be, miután a dokumentumot a szenátus is jóváhagyja, és az államfő aláírja.

A 200 tagú parlamenti alsóházban a lisszaboni szerződést 125 honatya támogatta. Miután rendkívüli horderejű, tehát a cseh alkotmányt is érintő nemzetközi szerződésről van szó, a hatályos szabályok szerint elfogadásához háromötödös többségre, azaz 120 igen szavazatra volt szükség. A képviselőház egy kiegészítő határozatot is elfogadott, amely szerint a dokumentum nem alkalmazható visszamenőlegesen, s ennek alapján nem változtathatóak meg a II. világháború után Csehországban kialakult vagyonjogi viszonyok.

Az Európai Unió új működési szabályzatát megfogalmazó lisszaboni szerződés már hónapok óta megosztja a cseh politikát és a társadalmat is. A kormányzó Polgári Demokratikus Párt egy része, hasonlóan az ellenzéki kommunistákhoz, attól tart, hogy a szerződés megnyirbálja Csehország nemzeti szuverenitását, egyesek szerint lehetőséget teremt a Benes-dekrétumok felülvizsgálatára is. Ennek megelőzésére került napirendre a kiegészítő határozati javaslat, amelyre a szavazáskor összesen 185 képviselő mondott igent. Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának javaslata, hogy a szerződésről folyó vitát szakítsák meg, s a dokumentumról népszavazás döntsön, nem került szavazásra.

A cseh parlament felsőháza, a szenátus február 10-én áprilisra halasztotta a döntést a lisszaboni szerződésről. A polgári demokrata szenátorok azt szeretnék, előbb a parlament fogadjon el egy olyan törvényt, amely pontosan rögzítené, hogy a cseh kormány milyen jogköröket adhat át Brüsszelnek. A javaslat szerint minden ilyen jogkörátadást előbb a parlament két házának kellene jóváhagynia.

Václav Klaus államfő a lisszaboni szerződést határozottan elutasítja. A prágai sajtó szerint ezért egyáltalán nem biztos, hogy a dokumentumot ― ha az megkapja a szenátus támogatását is ― az elnök aláírja.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt, valamint a két kisebb koalíciós párt ― a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Zöldek Pártja ― támogatta a szerződést.

Az Európai Unió 27 tagállama közül Csehország az utolsó, amelynek parlamentje még nem foglalt állást a lisszaboni szerződés ügyében. A dokumentumot eddig 25 tagállam parlamentje ratifikálta, míg Írország népszavazáson elutasította; Né­metországban az alkotmánybíróság elé utalták, Lengyelországban pedig az államfő még nem írta alá a szerződést. Várható, hogy az ír népszavazást még idén megismétlik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-02-19: Világfigyelő - x:

Brüsszel aggódik (Gazdasági válság)

A régiós devizák folytatódó mélyrepülése miatt már nem csak a nemzeti kormányok, hanem az Európai Bizottság is aggódik; Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök nem szokványos piaci beavatkozást kért a forint védelmében, az orosz és a lengyel illetékesek pedig közölték, hogy készek megvédeni valutáikat az erős leértékelődésekkel szemben.
2009-02-19: Világfigyelő - x:

Röviden — Szekeres Attila

Magyarországnak segíthet
Magyarországnak fontos szerepe lehet Szerbia európai uniós csatlakozásában jövőre, amikor ― a spanyol soros elnökség kezdetével ― Spanyolországgal és Belgiummal együtt tagja lesz az EU-trojkájának ― jelentette ki tegnap Újvidéken Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és nemzeti kisebbségi bizottságának elnöke.