Röviden — Szekeres Attila

2009. február 19., csütörtök, Világfigyelő
Magyarországnak segíthet

Magyarországnak fontos szerepe lehet Szerbia európai uniós csatlakozásában jövőre, amikor ― a spanyol soros elnökség kezdetével ― Spanyolországgal és Belgiummal együtt tagja lesz az EU-trojkájának ― jelentette ki tegnap Újvidéken Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és nemzeti kisebbségi bizottságának elnöke.

A politikus kétnapos munkalátogatáson tartózkodik a Vajdaságban, s találkozott Bojan Pajtic tartományi kormányfővel, Egeresi Sándorral, a vajdasági parlament elnökével, valamint Pásztor István gazdasági titkárral, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. Megbeszélést folytatott a három délvidéki pártból álló Magyar Koalíció vezetőivel, majd magyarkanizsai vállalkozókkal és civil szervezetek képviselőivel találkozott. A vezető politikusokkal folytatott megbeszélés után Németh Zsolt újságírók előtt leszögezte: a párbeszéd, a Szerbia EU-csatlakozásáról szóló eszmecsere már most nagyon fontos napirendje kell legyen kétoldalú kapcsolatainknak. Találkozójukon Egeresi Sándor leszögezte, hogy Szerbiának stratégiai célja az EU-hoz történő csatlakozás, és a Vajdaság új statútumának elfogadása egy lépés az ennek eléréséhez vivő úton. Reményét fejezte ki, hogy a helyi parlament által még tavaly októberben elfogadott, s az utóbbi időben komoly belpolitikai viták középpontjába került alaptörvény már márciusban életbe léphet, miután jóváhagyja a belgrádi törvényhozás.

Továbbra is Cselényi László a Duna Televízió elnöke

Tegnap járt le Cselényi László, a Duna Televízió elnökének négyéves mandátuma, ám újabb négy évre is ő marad a közszolgálati adó élén. A 13 éve hatályos médiatörvény időszakában először fordult elő, hogy pályáztatás útján, kuratórium által megválasztott közmédium elnökének megbízatását mandátuma lejárta után további négy évre meghosszabbították.

Oroszország kezdeményez

Az euroatlanti biztonsági rendszer jövőjének megvitatására sürgette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagállamait az orosz külügyminiszter-helyettes. Alekszandr Grusko az ötvenhat országot felölelő szervezet bécsi székhelyű állandó tanácsában elhangzott beszédében azt mondta, hogy egy olyan újfajta együttműködésre volna szükség, amely eleget tesz a globális biztonsági kihívásoknak. Közlése szerint kormánya támogatja azt a német javaslatot, hogy a nyáron kezdjenek egyeztető tárgyalásokat az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról született, ám Moszkva által 2007 végén felfüggesztett szerződés sorsáról.

Új feltételek

Új fejezetet kell nyitnia a Közel-Keleten a leendő izraeli kormánynak ― vélekedett Simon Peresz, Izrael elnöke. Nem az a kérdés, hogy ki alakít kormányt, hanem az, hogy milyen politikát folytat majd ― mondta az államfő egy jeruzsálemi konferencián. Most, amikor új fejezet kezdődik a világpolitikában, új lehetőség kínálkozik a térség számára is ― fejtette ki. Peresz egyeztetni kíván a választáson legtöbb szavazatot szerzett két párt, a centrista Kadima, illetve a kormányalakításra esélyesebb jobboldali Likud vezetőjével, s nyolc napon belül kell döntenie arról, hogy melyiküket bízza meg kormányalakítással.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-02-19: Világfigyelő - x:

A cseh képviselőház jóváhagyta (Lisszaboni szerződés)

A cseh képviselőház tegnap jóváhagyta a lisszaboni szerződést. A ratifikációs folyamat azonban csak azután fejeződik be, miután a dokumentumot a szenátus is jóváhagyja, és az államfő aláírja.
2009-02-19: Közélet - x:

Cirkusszá vált a költségvetés vitája — Farkas Réka

Cirkusszá vált a parlament, bohócoknak tekintik a képviselőket és szenátorokat, szégyenletesen megcsúfolják a demokrácia egyik alapintézményét — véli Édler András RMDSZ-es képviselő.