Cirkusszá vált a költségvetés vitája — Farkas Réka

2009. február 19., csütörtök, Közélet

Cirkusszá vált a parlament, bohócoknak tekintik a képviselőket és szenátorokat, szégyenletesen megcsúfolják a demokrácia egyik alapintézményét — véli Édler András RMDSZ-es képviselő.

Az ősszel frissen megválasztott fiatal politikus a költségvetési vitán szembesült a leírt helyzettel, s meglátása szerint Románia parlamentje már nem demokratikus intézmény, ,,a D-LP—SZDP szörnyszövetség Băsescu kapitány vezetésével lassan, de biztosan újabb diktatúra felé kormányozza az országot". Diktatórikusnak minősíti a módszert, hogy kvórum hiányában, a voksok ötletszerű számolásával, a házszabályok durva megsértésével zajlott a költségvetési törvény szavazása, úgy értékeli, ,,a kormánypártok katonái vakon, az orruknál fogva vezetve, gondolkodás nélkül harcolnak a demokrácia lerombolásáért, látszatintézménnyé degradálva a parlamentet".

A költségvetés keddi vitája több ízben váltott ki parázs nézeteltérést. Az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy az elsöprő kormánytöbbség nem engedi módosító javaslataik megvédését, ,,csomagban" 50—50 változtatást utasít el. Ugyanakkor felmerült a kvórum kérdése is, a több órásra nyúló vita során a honatyák többsége elhagyta a termet, a folyosókon lazított, de az ülésvezetők arra hivatkozva, hogy a házszabály csak a végső szavazásnál kéri a kvórumot, engedélyezték a folytatást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-02-19: Világfigyelő - x:

Röviden — Szekeres Attila

Magyarországnak segíthet
Magyarországnak fontos szerepe lehet Szerbia európai uniós csatlakozásában jövőre, amikor ― a spanyol soros elnökség kezdetével ― Spanyolországgal és Belgiummal együtt tagja lesz az EU-trojkájának ― jelentette ki tegnap Újvidéken Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és nemzeti kisebbségi bizottságának elnöke.
2009-02-19: Közélet - x:

Gulyást eszik, csorbát prédikál (Miért elmaradott Kovászna?) — Bodor János

A fürdőváros útjainak rossz állapotáról egyszerű emberek szájából immár sok panaszt hallott a mindenkori városvezetés. Az utak felújítása viszont évről évre elmaradt, mert a költségvetésből csak foldozásra, itt-ott néhány száz négyzetméter aszfaltburkolatra jutott. Ezt is a régi, túlérett, szétmállott aszfaltra öntötték, olykor esőben, hogy az utászoknak mindig legyen munkájuk. Azt pedig mindenki tudja, hogy egy komoly útjavítás, -felújítás nem kátyúzásból áll, hanem az úttest konszolidálásával kezdődik, és aszfaltozással végződik. Ehhez pedig rengeteg pénzre van szükség.