II. Székelyföldi Animációs FilmfesztiválTartalmas programok, rangos meghívottak

2024. október 23., szerda, Közélet

Filmvetítések, műhelymunkák és közönségtalálkozók mellett konferencia és szakmai vita is része a csütörtökön rajtoló Székelyföldi Animációs Filmfesztivál második kiadásának, melyre a szervezők elismert szakembereket is meghívtak. Az október 24–26. között zajló rendezvény az animációs filmek iránt érdeklődő közönségnek friss, tartalmas programot kínál, míg a meghívott szakmabeliek számára a kapcsolatépítést, egymás munkáinak megismerését teszi lehetővé.

  • A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium diákjai a fesztivál tavalyi foglalkozásain. Fotó: Facebook / SZAFI – Székelyföldi Animációs Filmfesztivál
    A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium diákjai a fesztivál tavalyi foglalkozásain. Fotó: Facebook / SZAFI – Székelyföldi Animációs Filmfesztivál

A fesztivál szervezői szerint – Művész mozi, Kónya Ádám Művelődési Ház, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola és a Sic-Art Egyesület – az animációs filmfesztivál friss programjai révén Sepsiszentgyörgy pezsgő kulturális életét gyarapítja, miközben felhelyezi a várost „egy művészeti ág kulturális térképére”. A meghívottak révén a rendezvény ugyanakkor „olyan hidat épít, amely összeköti Budapestet és Bukarestet, és aktívan bevonja a térség többi nagyvárosát is” – mutattak rá tájékoztatójukban. A háromnapos rendezvény változatos programokat kínál. Filmvetítések, konferenciák, műhelymunkák, kiállítások, közönségtalálkozók mellett a fesztivál műsora kimondottan a fiatalokat megszólító eseményeket is tartalmaz, a meghívott szakemberek ugyanis az iskolákban tartanak majd animációs foglalkozásokat a diákoknak. Ezek célja, hogy a közelebb vigye a fiatalokhoz az animációt és a filmművészetet, megismertesse ezzel a generációval a mozgóképes műfaj ezen ágát.

A Székelyföldi Animációs Filmfesztivál második kiadásának meghívottai elismert szakemberek, vendége lesz az eseménynek a többszörös díjnyertes producer, Muhi András (Testről és lélekről, A feleségem története, Elfogy a levegő), Baumgartner Zsolt animációs filmrendező, akinek animációs játékfilmjét, a Kojot négy lelkét Magyarország a 2024-es Oscar-díjra jelölte a legjobb nemzetközi film kategóriában, illetve részt vesz a rendezvényen Péterffy Zsófia EFA-díjas animációs filmrendező, akinek Kalózok szeretője című filmjét a velencei fesztiválon díjazták. Ugyancsak a velencei film­fesztivál díjazottja Bogdan Mureșanu is, aki Valentin Urziceanu, Mirona Radu, Ștefan Buzea (Valea regilor, Fram, a jegesmedve), Radu Nicolae (Mercy Street) és Radu Vasile mellett szintén a fesztivál meghívottja. Jelen lesz továbbá a fesztiválon Felméri Cecília, Balázs Zoltán, Fazakas Szabolcs, valamint Ferencz Boglárka is.

A szervezők közölték, a rendezvény célja, hogy a közönség számára kiemelkedő kulturális élményt nyújtson, a nemzetközileg elismert meghívottak révén pedig a szakmai kapcsolatok erősítését szolgálja, s ezáltal az innováció és az együttműködés fontos platformjává váljon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2024-10-23: Közélet - Mózes László:

Értékteremtők és értékmentők Székelyföldön (Kaptár Dokumentumfilm-szemle)

A székelyudvarhelyi Fecső Zoltán rendező Ahogy az óra jár című dokumentumfilmje kapta a vasárnap véget ért Kaptár Dokumentumfilm-szemle fődíját. A Székelyföld Napok részeként október 11–20. között lezajlott fesztiválra 16 új filmmel jelentkeztek az alkotók, azokat háromszéki, Hargita és Maros, valamint Brassó megyei szórványvidéki településeken vetítették. A díjátadó ünnepségnek a sepsiszentgyörgyi Művész mozi adott otthont szombat délelőtt.
2024-10-23: Belföld - :

Ciolacu és Ciucă kerülhet a második fordulóba

A romániai választópolgárok több mint egyharmada nem tudja, kire fog szavazni az egy hónap múlva megrendezendő elnökválasztáson – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet tegnap ismertetett a News.ro hírportál.