Ciolacu és Ciucă kerülhet a második fordulóba

2024. október 23., szerda, Belföld

A romániai választópolgárok több mint egyharmada nem tudja, kire fog szavazni az egy hónap múlva megrendezendő elnökválasztáson – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet tegnap ismertetett a News.ro hírportál.

  • Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu. Fotó: gov.ro
    Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu. Fotó: gov.ro

Az Insomar-Avangarde által október 10–20. között telefonos módszerrel végzett felmérés során megkérdezett polgárok 61 százaléka mondta, hogy tudja, kire fog voksolni, 36 százalékuk pedig még nem döntötte el, 3 százalékuk nem válaszolt.

Ami a jelenlétet illeti: a megkérdezettek 65 százaléka biztosra ígérte részvételét, 24 százalékuk pedig azt mondta, hogy valószínűleg elmegy szavazni november 24-én, az elnökválasztás első fordulóján. A megkérdezettek 6 százaléka valószínűleg nem, 3 százaléka pedig biztos nem keresi fel a szavazókört.

Az Insomar-Avangarde felmérésében Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) kormányfő vezet 28 százalékkal, aki eddigi koalíciós partnerével, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Nicolae Ciucă házelnökkel kerülhet szembe a második fordulóban. Ciucă támogatottságát 19 százalékon mérte az Insomar-Avangarde, de a közvélemény-kutatás 3 százalékos hibahatárán belül, 16 százalékos támogatottsággal követi őt a többi parlamenti párt által szélsőségesnek minősített Románok Egyesüléséért Szövetég (AUR) elnöke, George Simion. Elena Lasconi, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a negyedik 13 százalékkal, a függetlenként induló Mircea Geoană volt NATO-főtitkárhelyettes ötödik 11 százalékkal, a szintén függetlenként induló Cristian Diaconescu volt külügyminiszer pedig hatodik 5 százalékkal. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor a felmérés szerint a voksok 4 százalékára számíthat.

Ami a parlamenti választásokat illeti, a PSD támogatottságát 31, a PNL-ét 22, az AUR-ét 16, az USR-ét pedig 14 százalékon mérték. A felmérés szerint parlamenti képviselethez juthat még 5–5 százalékkal az RMDSZ és a parlamenti botrányairól elhíresült Diana Șoșoacă EP-képviselő S.O.S. Románia pártja is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2024-10-23: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tartalmas programok, rangos meghívottak (II. Székelyföldi Animációs Filmfesztivál)

Filmvetítések, műhelymunkák és közönségtalálkozók mellett konferencia és szakmai vita is része a csütörtökön rajtoló Székelyföldi Animációs Filmfesztivál második kiadásának, melyre a szervezők elismert szakembereket is meghívtak. Az október 24–26. között zajló rendezvény az animációs filmek iránt érdeklődő közönségnek friss, tartalmas programot kínál, míg a meghívott szakmabeliek számára a kapcsolatépítést, egymás munkáinak megismerését teszi lehetővé.
2024-10-23: Belföld - :

Uniós irányelvekhez igazított minimálbér

A minimálbér kiszámításának uniós irányelvekhez igazodó új mechanizmusáról fogadott el tegnap törvénytervezetet a képviselőház. A jogszabályjavaslat a megfelelő európai uniós minimálbérekről szóló 2022/2041-es irányelvet ülteti át a román jogrendbe.