Uniós irányelvekhez igazított minimálbér

2024. október 23., szerda, Belföld

A minimálbér kiszámításának uniós irányelvekhez igazodó új mechanizmusáról fogadott el tegnap törvénytervezetet a képviselőház. A jogszabályjavaslat a megfelelő európai uniós minimálbérekről szóló 2022/2041-es irányelvet ülteti át a román jogrendbe.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A tervezet szerint a bruttó minimálbért évente kormányhatározatban szabják meg, szem előtt tartva a lakosság élet- és munkakörülményeinek javítását és „a méltó életszínvonal biztosítását”. A kormányhatározatban megszabott bruttó minimálbért a következő év január elsejétől alkalmazzák, és évente egyszer aktualizálják a szakszervezetek és a munkaadók országos szövetségeinek konzultálásával. A tervezet azt is rögzíti, hogy egy alkalmazott az egyéni munkaszerződése megkötésétől számított legtöbb 24 hónapon át kaphat minimálbért, utána meg kell emelni a fizetését.

A minimálbérre vonatkozó rendelkezések megsértése alkalmazottanként 3000 és 5000 lej közötti bírsággal büntetendő. A bírság összege azonban nem haladhatja meg a vállalatonkénti 200 ezer lejt – olvasható a jogszabályjavaslatban.

Bűncselekménynek minősül és egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbüntetéssel sújtható az a munkaadó, aki az egyéni munkaszerződés alapján foglalkoztatott munkavállalók bérét ismételten a törvényben meghatározott bruttó minimálbér alatt állapítja meg – szögezi le a tervezet.

A jogszabályjavaslatot a szenátus korábban már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott róla.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2024-10-23: Belföld - :

Ciolacu és Ciucă kerülhet a második fordulóba

A romániai választópolgárok több mint egyharmada nem tudja, kire fog szavazni az egy hónap múlva megrendezendő elnökválasztáson – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet tegnap ismertetett a News.ro hírportál.
2024-10-23: Belföld - :

Háttéregyezségre gyanakszik Geoană

Mircea Geoană független államfőjelölt egy tegnapi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy létezik egy háttéregyezség Marcel Ciolacu és George Simion között, és fennáll a veszély, hogy a választások után a parlament 30 százaléka Moszkva-barát lesz.