Háttéregyezségre gyanakszik Geoană

2024. október 23., szerda, Belföld

Mircea Geoană független államfőjelölt egy tegnapi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy létezik egy háttéregyezség Marcel Ciolacu és George Simion között, és fennáll a veszély, hogy a választások után a parlament 30 százaléka Moszkva-barát lesz.

  • Fotó: Facebook / Mircea Geoană
    Fotó: Facebook / Mircea Geoană

A volt NATO-főtitkárhelyettes szerint „egyértelmű”, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje, Marcel Ciolacu, illetve a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltje, George Simion háttéregyezséget kötött arról, hogy utóbbi legyen Ciolacu kihívója az elnökválasztás második fordulójában. Az így szerzett népszerűséggel plusz szavazatokhoz jutna az AUR, ugyanakkor Diana Şoşoacă támogatóinak „revánsszavazatára” is számítani kell a parlamenti választásokon, miután támogatottjuk az alkotmánybíróság döntése miatt nem indulhat az elnökválasztáson. Ez oda vezethet, hogy a következő ciklusban a román parlament 30 százaléka Moszkva-barát lesz. „Ez egy olyan kockázat, amit szerintem nem szabad felvállalni” – vélekedett.

Geoană kijelentette, hogy a korábbi választásokkal ellentétben az idei elnökválasztáson az első forduló lesz a sorsdöntő. „Ha Ciolacu és Simion jut tovább, Ciolacu minden további nélkül győz, ha Geoană és Ciolacu vagy Geoană és Simion, akkor én győzök” – mondta Geoană.

Kifejtette, „nem akar belegondolni”, hogy mi történne Romániával, ha az AUR elnöke nyerné meg az államfőválasztást, Simion ugyanis eltérítené Romániát euroatlanti irányult­ságától.
 

Ciucă: Ciolacu Simionnal mérkőzne meg

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciu­că úgy véli, a PSD arra törekszik, hogy államfőjelöltje, Marcel Ciolacu az AUR jelöltjével, George Simionnal mérkőzzön meg a második fordulóban. A politikus tegnap a sajtónak nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság kizárta George Simon legfontosabb riválisát, Diana Şoşoacăt az elnökjelöltek közül. Ennek hátterében szerinte az áll, hogy Marcel Ciolacu az AUR elnökével szeretne megmérkőzni a második fordulóban, mert csak így van esélye elnyerni az államfői tisztséget. Arra a kérdésre, miszerint van-e konkrét bizonyítéka arra, hogy a PSD „erőlteti” a Ciolacu és Simion közötti második fordulót, a PNL elnöke a Diana Şoşoacăt érintő alkotmánybírósági határozatra hivatkozott.

Ciucă elmondta, hogy a parlamenti választások után jobboldali kormánykoalíciót szeretne, és beszámolt arról, hogy telefonon tárgyalt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akivel megegyezett arról, hogy találkoznak és beszélgetnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2024-10-23: Belföld - :

Uniós irányelvekhez igazított minimálbér

A minimálbér kiszámításának uniós irányelvekhez igazodó új mechanizmusáról fogadott el tegnap törvénytervezetet a képviselőház. A jogszabályjavaslat a megfelelő európai uniós minimálbérekről szóló 2022/2041-es irányelvet ülteti át a román jogrendbe.
2024-10-23: Belföld - :

Csíksomlyón emlékeznek Potápi Árpádra

A csíksomlyói búcsú helyszínéül szolgáló hegynyeregben emlékeznek csütörtökön az október 17-én elhunyt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárra, egy időben a temetésével. A gyergyószentmiklósi szezonzáró fogathajtó versenyt is az államtitkár emlékének szentelik.