Dürer-kiállítás Egerben

2009. február 24., kedd, Magazin
Dürer és kora címmel a reneszánsz legnagyobb német festő-grafikusának műveit bemutató kiállítás nyílt február 21-én Egerben a Zsinagóga Galériában.

A tárlaton helyet kaptak olyan kortársak művei is, mint Martin Schongauer, Hans Schaufelein, idősebb Lucas Cranach, Albrecht Glockendon és Ludwig Krug, illetve tizenkilenc korabeli relikviát, használati eszközt és fegyvert is láthatnak a látogatók. A május 10-ig megtekinthető, mintegy száz rézkarcot, fa- és vasmetszetet tartalmazó anyag a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből származik — közölte Pataki Zsuzsa főszervező. A kiállítás egyik érdekessége 45 lap abból a diadalmenetet, diadalívet és diadalkocsit ábrázoló grafikai sorozatból, amelyet mások mellett Albrecht Dürer alkotott I. Miksa német-római császár felkérésére, az uralkodó dicsőségének megörökítésére. Ugyancsak világszerte ismert az orrszarvút ábrázoló Rhinocerus című mű, amelyet a mester leírások alapján rajzolt. Történt ugyanis, hogy a portugál király 1515-ben egzotikus állatokkal kívánta megajándékozni a pápát, ám az orrszarvút szállító hajó elsüllyedt. Ezt követően született az alkotás. Ugyancsak látható a Lovak, halál, ördög című rézkarc, ami szakértők szerint a rajzművészet egyik csúcsa.

Dürer szülei Magyarországról, a Békés megyei Ajtós településről vándoroltak ki Né­metországba; innen ered az Ajtósi előnév.

Homa János, az egri önkormányzat kulturális bizottságának vezetője azt mondta, hogy a kollekció Henszlman Imre kassai műgyűjtő hagyatékából származik. Ő rendelkezett úgy, hogy halálát követően — ez 1888-ban következett be — a kassai múzeum gyűjteményét gazdagítsa az anyag.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-02-24: Magazin - x:

Paris Hilton aratott az Aranymálnán

Három Aranymálnával is gazdagodott Paris Hilton a vasárnapra virradóra Los Angelesben megrendezett gálán, amelyen az elmúlt év legrosszabb filmalkotásait és alakításait díjazzák.
2009-02-24: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Tilos a csók a pályaudvar előtt
Nincs több utolsó csók a pályaudvar előtt, legalábbis a kijelölt csókmentes övezetben, az északnyugat-angliai Warrington városában. A döntéssel a késéseknek akarnak véget vetni a helyi hatóságok.