ApaszerepbenAz első hónapok otthon

2009. február 26., csütörtök, Család

Sok apa úgy érzi, a szülés után hazaérkező csecsemő túl pici, törékeny, és nehéz kialakítani vele a kapcsolatot. Nagyon várják, hogy elkezdjen mászni vagy járni, és kimondja az első szavakat. Csakhogy addig hónapok telnek el!

Amint a szülészetről hazaérkezik a baba, pár nap alatt világossá válik, hogy minden megváltozott. Az apa nem kap annyi figyelmet, mint azelőtt, úgy érzi, magára maradt. Zsémbes, esetleg megszaporodnak a szóváltások, veszekedések, folyton azt hallja: semmire sincs idő, miért nem segítesz?

Az anyának tényleg nagy szüksége van a gyermekágyi időszakban párja támogatására, hogy a pici megkapja a számára szükséges nyugodt körülményeket. A szoptató anyát az éjszakai etetések egy idő után óhatatlanul fáradttá teszik. Ha probléma merül fel a szoptatás során ― ez előfordul még gyakorlott anyukákkal is ―, az apa figyelme és támogatása nagyon sokat segíthet. Az apa átvállalhatja a házimunka egy részét, ha több gyermek van, ő simíthatja el a közöttük jelentkező vitákat, viheti és hozhatja őket az óvodába, iskolába.

A baba sírással jelez, hogy valami igénye van. Eleinte nehéz kitalálni, mit is szeretne, de a lehetőségek végigzongorázásával előbb-utóbb meglesz a megoldás. Vagy éhes, vagy szomjas, vagy tele a pelus, és ez zavarja, vagy csak érintésre vágyik. Egy idő után már meg is tanuljuk, melyik sírás mit jelent.

A babák természete is különböző, már ilyen pici korban jelentkezik az egyéniség, van, aki ragaszkodóbb, van, aki nyugodtan alszik hosszabb időt egyedül, van, aki nem igényli a délutáni szunyókálást. Ahogy telnek a hónapok, egyre kevesebbszer ébred fel éjjel, hogy egyen, és végül teljesen átalussza az éjszakát. Ekkor az anya is ki tudja aludni magát, nyugodtabb lesz, lassan minden visszatér a régi kerékvágásba.

Ha az apa nemcsak a háztartásban, testvérek ellátásában segít, de a baba körüli teendőkbe is bekapcsolódik, bensőséges kapcsolatot alakíthat ki a picivel. Szoptatás után például felveheti, hogy böfizzen. A hatodik hónap körül a baba elkezd ismerkedni a főzelékekkel, gyümölcspürékkel. Ekkor már az apuka kiveheti részét az etetésből is, remek móka, amikor mindketten fülig maszatosak.

Az esti fürdetés is nagyszerű közös program. És akár szunyókálhatnak is együtt úgy, hogy a kicsi az apa mellkasán fekszik, és hallgatja a megnyugtató szívdobogást. Ha ilyen közelségbe kerül vele, a pici már őt is felismeri, és ha közel hajol hozzá, nevetni fog, ahogy a mamára. A baba megismeri az apa illatát, biztonságban és otthon érzi magát ― és akkor minden a legnagyobb rendben.

(csaladinet.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-02-26: Család - x:

Riadó Kerekerdőn (Doktor Bubó esetei) — Jártó Kocsis Edit

Kerekerdő csendes kisváros, ahol mindenki ismeri a másikat, ahol együtt öregszenek meg a szomszédok és cseperednek fel a gyerekek. Ritkán érkezik ide idegen, s az is valamikor itteni lakos volt.
2009-02-26: Család - x:

Jódhiányos vidéken népbetegség (Pajzsmirigy-elváltozás) — Fekete Réka

Vidékünkön a nők harminc százalékának vannak pajzsmirigy-problémái, a férfiaknál ötszázalékos az előfordulás. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház endokrinológiai járóbeteg-rendelője októbertől végzi az ingyenes szűrést a lakosság körében, az elmúlt héten a Mikes Kelemen Főgimnázium ezerkétszáz diákját is megvizsgálták. Az eredményekről dr. Vay Enikő endokrinológus szakorvost kérdeztük.