Pajzsmirigy-elváltozásJódhiányos vidéken népbetegség — Fekete Réka

2009. február 26., csütörtök, Család

Vidékünkön a nők harminc százalékának vannak pajzsmirigy-problémái, a férfiaknál ötszázalékos az előfordulás. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház endokrinológiai járóbeteg-rendelője októbertől végzi az ingyenes szűrést a lakosság körében, az elmúlt héten a Mikes Kelemen Főgimnázium ezerkétszáz diákját is megvizsgálták. Az eredményekről dr. Vay Enikő endokrinológus szakorvost kérdeztük.

Az elmúlt négy hónap alatt háromezer-négyszáz embernél végeztek szűrést, a kétezer-hatszáz felnőttből nyolcszáznál találtak pajzsmirigy-elváltozást. Kétszáz betegnél gyulladást állapítottak meg, hatszáznak csomója van, közülük nyolc esetben bebizonyosodott, hogy rosszindulatú a daganat. Két elemista gyermeknél pajzsmirigy-nagyobbodást észleltek, a pubertáskorúaknál, főként a lányoknál gyakori a ciszta, ami nem tömör daganat, hanem egy üreg, amelyben folyadék van, s ha a lyukak túlságosan elszaporodnak, elégtelenséghez vezethet. Negyvenöt V—XII. osztályos diáknál észleltek elváltozást, tíznél cisztát találtak, háromnál tömör göböt, ami ebben a korban jóindulatú daganatnak számít, de szövettani vizsgálatot igényel, s több serdülő lánynál tapasztaltak pajzsmirigy-nagyobbodást és szerkezeti elváltozást. Ezeket követni kell, mert könnyen elégtelenséghez vezethetnek — hangsúlyozza Vay doktornő, aki szerint a külsőleg is látható nagyobbodást a családorvosoknak észre kellene venniük, de egyik esetben sem tudtak az érintett diáklányok az elváltozásról.

A pajzsmirigybetegségek többsége panasz nélküli, a beteg csak akkor veszi észre, amikor állapota súlyosbodik, ezért nagyon fontos a szűrés. A pajzsmirigy-gyulladás lehet vírusos hűlés szövődménye, de leginkább a jódhiány okozza, amit jódos konyhasóval pótolhatunk, de fölös jód bevitele árthat is. A szakorvos hangsúlyozza, hogy a terhesvizsgálatba kötelezően bele kell tartoznia már az első hónapban a pajzsmirigy-ellenőrzésnek, mert elégtelenség esetén a magzat örökre szóló károsodást szenvedhet.

Míg a lakosság egyharmadánál a pajzsmirigy-elváltozás időszakos és gyógyítható, tíz százaléka folyamatosan szedi a gyógyszert, és rendszeres megfigyelés alatt áll. A szakorvos szerint ilyen nagyságrendű megbetegedésnél átfogóbb és gyakoribb szűrésre lenne szükség, de ezt egyetlen rendelő egy orvossal és asszisztenssel nem tudja vállalni, főként, mert a betegeket vissza kell hívni utólagos vizsgálatokra és kezelésre is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-02-26: Család - x:

Az első hónapok otthon (Apaszerepben)

Sok apa úgy érzi, a szülés után hazaérkező csecsemő túl pici, törékeny, és nehéz kialakítani vele a kapcsolatot. Nagyon várják, hogy elkezdjen mászni vagy járni, és kimondja az első szavakat. Csakhogy addig hónapok telnek el!
2009-02-26: Család - x:

Pocak és szellemi leépülés

A hasi elhízás kifejezetten hajlamosít a szívroham és a cukorbetegség megjelenésére, de egy új vizsgálat szerint évtizedek alatt a gondolkodóképesség romlásában is szerepet játszik. Az ezt megállapító tanulmányt az ideggyógyászat vezető folyóirata, a Neurology közölte.