A hétvége hírei — Mózes László

2009. március 2., hétfő, Közélet
Márton Áron-szobor Kolozsváron

Márton Áron római katolikus püspök szobrát avatták fel szombaton Kolozsváron a Szent Mihály-templom kertjében. A néhai püspök mintegy három méter magas szobrát Bocskay Vince szovátai szobrászművész készítette.

Az avató rendezvény szervező-házigazdája Kovács Sándor főesperes-plébános volt, a ceremónia előtt Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutatott be szentmisét. A szoborszentelésre három évforduló is alkalmat ad. Egyrészt most van a gyulafehérvári püspökség megalapításának ezredik évfordulója, idén ünneplik a Szent Mihály-templom fennállásának 670. évfordulóját, illetve hetven évvel ezelőtt ebben a templomban szentelték püspökké Márton Áront.

Csökken a külföldi beruházás

Idén várhatóan 4,7 milliárd euróra, vagyis felére csökkennek tavalyhoz képest a közvetlen külföldi beruházások ― derül ki abból a konvergenciaprogramból, amelyet Románia az Európai Bizottság elé terjeszt. A román gazdaság várható alakulását 2011-ig tartalmazó dokumentum becslése szerint idén 4,7 milliárd euróra zsugorodnak a külföldi beruházások, miután tavaly ennek értéke meghaladta a kilencmilliárd eurót. A gazdaság a tervek szerint várhatóan 2,5 százalékkal nő, de azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy kilenc év után először recesszióba kerül.

EU-csúcs Brüsszelben

Nem azonosítottak konkrét protekcionista problémát tegnapi találkozójukon az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői ― jelentette ki brüsszeli sajtótájékoztatóján a kötetlen ülésen elnöklő Mirek Topolánek cseh kormányfő. José Manuel Durao Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével együtt ugyanakkor megerősítette: továbbra is ügyelni kell arra, hogy a nemzeti intézkedések ne hozzanak nehezebb helyzetbe más tagországokat, ne essen folt a verseny tisztaságán. * Európában csökkenteni kell az autógyártó-kapacitást, és az állami támogatásokból környezetbarátabb kocsik termelését kell ösztönözni ― mondta a svéd miniszterelnök tegnap Brüsszelben, az EU-csúcsra érkezőben újságíróknak. Túl nagy a gyártókapacitás ― mondta Fredrik Reinfeldt, emlékeztetve, hogy Európában évente körülbelül 18 millió autó gyártására van kapacitás, miközben kereslet csak 11―12 millió kocsira van. * Április 5-én Prágában találkoznak az Európai Unió tagállamainak vezetői Barack Obama amerikai elnökkel ― jelentette be tegnap Brüsszelben Mirek Topolánek cseh kormányfő.

Iránnak elég uránja van

Az amerikai katonai vezetés szerint Irán már elegendő hasadóanyagot halmozott fel egy atombombához. Ezt Mike Mullen vezérkari főnöktől kérdezték meg a CNN hírtelevízió tegnapi adásában. Az admirális azt válaszolta, hogy ,,őszintén szólva így gondolják".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-03-02: Közélet - x:

Téltemetés Bereckben — Iochom István

A rendszerváltás óta huszadik alkalommal tartottak Gábor Áron szülőfalujában farsangi felvonulást és bábuégetést.
2009-03-03: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Lovagtermé­ben ma 19 órakor megnyílik Gombosi Beatrix „Köpönyegem pedig az én irgalmasságom…" ― Köpönyeges Mária-ábrázolások a középkori Magyarországon című fotókiállítása, és bemutatják könyvét. A kiállítást megnyitja és a kötetet méltatja Jánó Mihály művészettörténész, közreműködik Várallyay Réka művészettörténész. A megnyitón mú­zeumpedagógiai foglalkozással is várják a gyermekeket. A kiállítás március 29-ig látogatható.