Mi, hol, mikor

2009. március 3., kedd, Mi, hol, mikor?
Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Lovagtermé­ben ma 19 órakor megnyílik Gombosi Beatrix „Köpönyegem pedig az én irgalmasságom…" ― Köpönyeges Mária-ábrázolások a középkori Magyarországon című fotókiállítása, és bemutatják könyvét. A kiállítást megnyitja és a kötetet méltatja Jánó Mihály művészettörténész, közreműködik Várallyay Réka művészettörténész. A megnyitón mú­zeumpedagógiai foglalkozással is várják a gyermekeket. A kiállítás március 29-ig látogatható.

Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda ― Játék Tamásival két részben, az Énekes madár című színjáték alapján felújított előadását (rendezte: Bocsárdi László) a nagyteremben szerdán 19 órától szabadelőadáson (bérleten kívül) játssza.

A színház pénztáránál mától árusítják a bérleteket a Reflex fesztiválra (ezen a hé­ten csak a bérleteket!). Áruk: 170 és 130 lej.

Zene

Sepsiszentgyörgyön a Di Stefano bárban ma 20 órától, a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében szerdán 21 órától dzsesszest a K. L. B. Trióval: Kaltenecker Zsolt, Borlai Gergő és Lukács Péter.

Kettős könyvbemutató

A Charta Kiadó két újdonságát, Márkó Imre Utak útvesztőiben című könyvét és Rákosi Viktor Hős fiúk, 1848 című ifjúsági regényének reprint kiadását mutatják be csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében. Házigazda: Sylvester Lajos.

Röviden

Tortoma Önképző Kör. Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Balázs Sándor szentgericei unitárius lelkész, a Romániai Falugondnokságok Szövetsé­gének elnöke Segíteni azon, aki még vagy már nem tud segíteni önmagán (a falugondnoki szolgálat ismertetése, népszerűsítése) címmel tart vetített képes előadást.

Küldöttgyűlés. A Magyar Polgári Párt háromszéki szervezete ma 18 órától megyei küldöttgyűlést tart Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.

Fogadóóra. Albert Álmos szenátor Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ Martinovics utca 2. szám alatti székházában csütörtökön 9 órától tart fogadóórát. Érdeklődni és iratkozni a 0267 352 552-es telefonon vagy a haromszek@rmdsz.ro e-mail címen lehet.

Áramszünet. Ma 8―17 óráig Kézdimartonoson szünetel az áramszolgáltatás.

Pontosítás. Az MPP baróti szervezetének alelnöke, Szilá­gyi Sándor kérésére pontosítunk a február 27-i lapszámunkban közölt, Nagy István a baróti MPP elnöke című írásunkban megjelentekkel kapcsolatban: ő a gyűlésen a választások eredményeit elemezte, viszont azok kimeneteléért nem tette felelőssé személy szerint ifj. Csiki Bélát és Márton Istvánt. (hecser)

Közmeghallgatás

Az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai csütörtökön 11―12.30 óráig Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében meghallgatást tartanak az RMDSZ országos parlamenti és szenátori képviseletéről, szociális, környezetvédelmi, ifjúsági, egészségügyi, munkaügyi, kisebbségi és egyéb kérdésekről. Érdeklődni és iratkozni a 0267 352 552-es telefonon vagy a haromszek@rmdsz.ro e-mail címen lehet.

Hitvilág

Az ezeréves egyházmegye évfordulója alkalmából szervezett nagyböjti misszió a sepsiszentgyörgyi Szent Benedek és a Krisztus király plébániákon szerdától szombatig tart. Csala László dicsőszentmártoni plébános tartja az elmélkedéseket az állomási templomban naponta 18 órától, szombaton 11.30 órától. A Gyár utcai templomban a 7.30 és 18 órától kezdődő szentmiséken Tóth János csernakeresztúri plébános elmélkedik.

(józsa)

Közlekedés

Kétszer karambolozott. Szombaton a 112-es számon riasztották a rendőrséget, hogy Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly úton, a Mihai Viteazul Főgimnázium előtti gyalogátkelő közepén levő közlekedési jelzőtáblát egy autó kiütötte. A nyomozók kiderítették, hogy egy fehér színű kocsit kell keresni, s rövidesen megkerült a gyanú­sított is, F. Csaba (41) helybeli lakos. Mivel az alkoholszonda 0,85 mg/l értéket mutatott, kórházba kísérték vérvé­telre. Utólag arra is fény derült, hogy korábban a Szarvas utcában megütött egy taxit, és megállás nélkül továbbhajtott. Eljárás indult.

Kék fény

Késelések. Pénteken kora délután riasztották a kézdivásárhelyi rendőrséget, hogy egy Kanta utcai háznál verekednek, és több személyt elszállított a mentő. Az operatív csoport megállapította, hogy K. Csaba (19), K. Szilveszter (29), K. Zoltán (33) és K. Eugen (62) ― mind rokonok, és ugyanazon a címen laknak ― ittasan verekedett össze. Hármukat kórházba vitték, ahol megállapították, hogy Zoltánt bal oldalon mellbe szúrták, Szilveszter a mellkasa jobb oldalán és jobb karján felületes sérüléseket szenvedett, Csabát az arcán sebesítették meg. Az első kettőt később a brassói kórházba szállították. Az is kiderült, hogy K. Csaba szúrta meg K. Szilvesztert és K. Zoltánt, őt pedig K. Eugen fenyegette meg. A nyomozást átvette a bűnügyi osztály. * Vasárnap este kevéssel nyolc óra előtt telefonált a nagyborosnyói rendőrségre egy helybeli lakos, hogy fiai, R. Antal (25) és R. Károly (26) ittasan összeverekedtek. Az eddigiek szerint a két testvér otthon ivott, majd összeveszett, és verekedni kezdett. Károly a lábán szenvedett ütést, Antalt pedig nyakon szúrták. Mindkettejü­ket a megyei kórházba szállították. Mindkét esetben az ügy jogi besorolására a gyógyuláshoz szükséges idő függvényében kerül sor.

(Rendőrségi tájékoztató)

Asztalitenisz a Perkő alatt

Kézdiszentléleken a polgármesteri hivatal támogatásával idén is megrendezték a hagyományos asztalitenisz-versenyt. Huszonöt kézdiszentléleki sportember állt asztalhoz. A versenyt a veterán labdarúgó, Voloncs Barna nyerte, mögötte a sorrend (és a díjazottak): 2. Antohi Ádám, 3. Horváth Emil (a szentléleki labdarúgás másik nagy öregje), 4. Ábri Szilamér, 5. Fábián Gábor, 5. Gáll József. Valamennyiüknek gratulálunk! (á)

Barátságos mérkőzés

A hét végén barátságos jégkorongmérkőzésre került sor Kézdivásárhelyen: NMSK-KSE (U16-os csapat)—Marosvásárhelyi öregfiúk 10—8. (józsef)

Úszás

A sepsiszentgyörgyi Ciprian Sportklub úszói szombaton Nagyszebenben részt vettek a Márciuska Kupán. Az eredményeik: Cătălin Antonescu (2000-ben születettek között) 25 m gyors — 5. hely/22.34 mp; Sabina Cojeanu (2000) 25 m gyors — 1. hely/23.26 mp, 25 m hát — 3. hely/27.07 mp; David Lazăr (1999) 50 m gyors — 2. hely/36.72 mp, 50 m hát — 2. hely/42 mp, 50 m mell — 2. hely/49.41 mp; Farkas Karla (1999) 50 m mell — 1. hely/51.76 mp, 50 m hát — 2. hely/47.65 mp; Ciprian Furtună (1998) 50 m pillangó — 2. hely/39.63 mp; Andrei Muntean (1997) 50 m hát — 5. hely/37.87 mp, 50 m mell — 7. hely/46.19 mp.

Amerikai győzelem a négyeseknél

Az amerikai I-es csapat nyerte a négyesek versenyét a Lake Placidben rendezett bobvilágbajnokságon. Az egység sikeréhez kétség sem férhetett, hiszen mind a négy futamban a leggyorsabbnak bizonyult. Eredmények: 1. Egyesült Államok I. (Steven Holcomb, Justin Olsen, Steve Mesler, Curtis Tomasevicz) 3:36.61 p (54.02/54.51/53.78/54.30 mp), 2. Németország II. (André Lange, Alexander Rödiger, Kevin Kuske, Martin Putze) 3:37.58 (54.41/54.61/54.06/54.50), 3. Lettország (Janis Minins, Daumants Dreiskens, Oskars Melbardis, Intars Dambis) 3:37.61 (54,39/54.62/54.08/54.52).

Svéd sikerek sífutásban

A férfiaknál és a nőknél egyaránt kettős hazai sikert hozott a hagyományos svédországi, Vasaloppet elnevezésű maratoni sífutóviadal. Az erősebb nem küzdelmeit Daniel Tynell nyerte honfitársa, Oskar Svard előtt, míg a harmadik helyen a cseh Stanislav Rezac érkezett a célba. A hölgyeknél a 90 km-es távon a dobogó harmadik fokára is svéd versenyző állhatott fel, ráadásul az első két helyezettet illetően megismétlődött a tavalyi befutó, azaz Sandra Hansson nyert Jenny Hansson előtt. A harmadik ezúttal Nina Lintzen lett. A komoly állóképességet igénylő versenyt a XVI. században élt svéd uralkodó, Gustaf Vasa emlékének adózva rendezik meg 1922 óta. A jeles államférfi 1522-ben katonákat toborzott Morában a betörő II. Kristian dán király serege ellen, majd támogatás hiányában elmenekült. A város lakói azonban meggondolták magukat, és két legjobb sízőjüket indították útnak a visszahívására, a küldöncök végül Salenben érték utol őt. Gustav visszatérve kivívta a svédek függetlenségét, amiért később királlyá koronázták. Eredmények: férfiak: 1. Daniel Tynell (svéd) 4:10:55 óra, 2. Oskar Svard (svéd) 4:11:18 óra, 3. Stanislav Rezac (cseh) 4:11:33 óra; nők: 1. Sandra Hansson (svéd) 4:43:13 óra, 2. Jenny Hansson (svéd) 4:44:28 óra, 3. Nina Lintzen (svéd) 4:48:44 óra.

Büntetőkkel nyert a Manchester United

A bajnokságban listavezető Manchester United nyerte az angol labdarúgó Ligakupát, miután a vasárnapi, Wembley Stadionban rendezett döntőben büntetőkkel jobbnak bizonyult a tavalyi győztes Tottenham Hotspurnél. Eredmény: Manchester United—Tottenham Hotspur 0—0 — 11-esekkel 4—1.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-03-02: Közélet - x:

A hétvége hírei — Mózes László

Márton Áron-szobor Kolozsváron
Márton Áron római katolikus püspök szobrát avatták fel szombaton Kolozsváron a Szent Mihály-templom kertjében. A néhai püspök mintegy három méter magas szobrát Bocskay Vince szovátai szobrászművész készítette.
2009-03-03: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával, de Isten akaratába belenyugodva tudatjuk, hogy a szerető szívű testvér, nagynéni, a bölöni születésű sepsiszentgyörgyi
KISGYÖRGY ILONA,
a megyei kórház
volt alkalmazottja
életének 83. évében elhunyt.
Temetése 2009. március 4-én, szerdán 13 órakor lesz a bölöni temetőben unitárius szertartás szerint.
A gyászoló család
4217963