Illem, etikett, protokoll — magas fokon

2009. március 3., kedd, Magazin

Van-e köztünk, aki elmondhatja magáról, hogy sohasem került kellemetlen helyzetbe egy-egy illemszabály vagy hasonló viselkedési-megnyilvánulási regula elfelejtése, félreértelmezése miatt — legyen szó akár csak arról is, hogy nem megfelelő módon mutatkozott be egy idősebb személynek vagy egy hölgynek. Az ily módon kellemetlen vagy feszélyező helyzetek márpedig gyakran adódhatnak a legköznapibb viszonyok terén is. Akárcsak olyan, a helyes viselkedésmód tárgyköréhez tartozó fejtörők, mint például az egyén intim zónájának fogalma, az udvariasság és a ,,biológiai megnyilvánulások" közti viszony (a csuklástól a tüsszentésig, a rágógumizástól a dohányzásig), a különböző rendezvények, ceremóniák megszervezése, a tegezés és magázás problémája, az öltözködés vagy a testtartás mint üzenet, az ajándékozás dilemmái vagy épp az alkalmas megszólítás módja.

Ilyen ,,macerás" témákhoz szól hozzá eligazítólag a protokoll tudománya. Mai jeles képviselője Görög Ibolya is, akinek neve összeforrt az utóbbi évtizedekben a magyarországi hivatalos protokollal. 1987 és 1999 között a Miniszterelnöki Hivatal protokollosaként, majd protokollfőnökeként dolgozott, többek közt Antall József közvetlen munkatársaként. 2008-tól a Szegedi Tudományegyetem és az egri Eszterházy Károly Főiskola címzetes előadó tanára, 1999-től felnőttképzéssel is foglalkozik. A viselkedési és szervezési kultúrára vonatkozó ismereteit, meglátásait érzékletesen, sajátos humorral és öniróniával osztja meg több kiadást megért könyveiben (Protokoll — az életem; Mindennapi maceráink; A nyilvánosság kelepcéi stb.).

Az elfogadott normáknak magabiztosan és könnyedén megfelelő viselkedést és megnyilvánulást az európaivá válás kulcsának tartó protokollszakértő kötetei sikerkönyvek: ennek nyitja minden bizonnyal szerzőjüknek a kellemest a hasznossal, az elméleti elemeket a fölöttébb gyakorlatias útmutatással, az ismeretanyagot tanulságos sztorikkal elegyítő stílusa. De az is, amiről így ír egyik könyve előszavában: ,,Empátia. Ez a könyvem — és az életem — főszereplője. Jelentése benne van minden értelmező szótárban. Számomra azt jelenti, hogy csak akkor tudsz sikeres lenni, akkor érzed jól magad ebben az adott 60—80 évnyi életedben, ha figyelsz a másikra. Ha meg akarod érteni, miért olyan, amilyen. Akkor azt is fogod tudni, mi az, amit ő szeretne hallani, amit és ahogy elfogad. Lehet parancsolva is irányítani a dolgokat, de akkor nem szeretnek, és ha csak korrektül végzik a munkájukat, ám nem szólnak, ha valamit másképp csinálva jobb eredményt lehetne elérni, már vesztettél valamit. Higgye el, kedves Olvasóm, hosszú távon megéri, ha az ember rendes. Még édesapámtól tanultam, hogy tisztelni kell mindenki munkáját, nem szabad becsapni másokat, és ha lehet, segíteni kell mindenkinek. Ez nem prédikáció. Az életem a bizonyíték rá, hogy megéri." (-)

Görög Ibolya Sepsiszentgyörgyön tart átfogó témakörű, három-négy órás előadást 2009. március 6-án, pénteken 16 órától a Gábor Áron Teremben a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a Bod Péter Megyei Könyvtár meghívottjaként. A Tudás — Élmény — Tapasztalat mottóval zajló Háromszéki TÉT-estek sorozatba illeszkedő rendezvényen az előadó válaszol majd a közönség által előzetesen és a helyszínen megfogalmazott kérdések közül a legérdekesebbekre. Kérjük, jelezze, mire lenne kíváncsi az előadó szakterületéről az mkk@mkk.ro e-mail címen (folyamatosan) vagy a 0267 310 800-as telefonon naponta 9 és 17.30 óra között, legkésőbb csütörtökön 16 óráig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-03: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával, de Isten akaratába belenyugodva tudatjuk, hogy a szerető szívű testvér, nagynéni, a bölöni születésű sepsiszentgyörgyi
KISGYÖRGY ILONA,
a megyei kórház
volt alkalmazottja
életének 83. évében elhunyt.
Temetése 2009. március 4-én, szerdán 13 órakor lesz a bölöni temetőben unitárius szertartás szerint.
A gyászoló család
4217963
2009-03-03: Magazin - x:

Tarolt a Séraphine

A francia Oscar-díjnak számító César-díj idei nagy győztese és egyben meglepetése is Martin Provost rendező hét szobrot elnyert Séraphine című filmje. Ezt az alkotást találta a legjobb filmnek a francia Filmakadémia, a címszerepet alakító Yolande Moreau pedig másodszor vehette át a legjobb női alakításért járó Césart.