Londonban az atombomba-opera

2009. március 3., kedd, Magazin

Bemutatták Londonban az atombomba készítéséről és a programban részt vevő tudósok erkölcsi dilemmáiról szóló operát. Bár a téma inkább történelmi, drámaisága miatt rászolgált az operafeldolgozásra.

A Doctor Atomic című darabban a Robert Oppenheimer vezette briliáns tudósok erkölcsi dilemmáit mutatják be, akik egy olyan fegyvert hoznak létre, amely végezhet az egész emberiséggel. A librettó teljes egészében történelmi dokumentumokra és a Manhattan-tervben részt vevők visszaemlékezéseire épül. Teller Ede és a projektet irányító Leslie Groves tábornok szavai is visszaköszönnek a darabban. A Doctor Atomic központi karaktere Oppenheimer, aki tudományos munkája mellett a kultúra iránti imádatáról is ismert volt. Az operában helyet kaptak kedvenc költőinek, John Donne-nak és Charles Baudelaire-nek a sorai. Oppenheimer felesége, Kitty is feltűnik az operában, őt Sasha Cooke, a híres mezzoszoprán játssza. Az Egyesült Államokban már bemutatott darab zeneszerzője John Adams, aki nem először nyúl történelmi témához. Az 1947-ben született szerző Nixon Kínában címmel dolgozta fel az amerikai elnök történelmi jelentőségű kínai útját, a Klinghoffer halála című művében pedig a palesztin terroristák által meggyilkolt üzletember történetét mesélte el.

A Peter Sellars rendezésében készült darabot a New York-i Metropolitan Opera vitte először színre, a társulat londoni vendégszereplése március 20-ig tart. A szerzők elmondták, hogy a mű címe Thomas Mann Doktor Faustusára utal.

Önéletrajzi könyvében John Adams azt írta, hogy a darab ötlete a San Franciscó-i opera igazgatójától, Pamela Rosenbergtől származik. Rosenberg számára Oppenheimer csatlakozása a Japánra dobott atombombákkal végződő projekthez az ördöggel kötött paktum volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-03: Magazin - x:

Tarolt a Séraphine

A francia Oscar-díjnak számító César-díj idei nagy győztese és egyben meglepetése is Martin Provost rendező hét szobrot elnyert Séraphine című filmje. Ezt az alkotást találta a legjobb filmnek a francia Filmakadémia, a címszerepet alakító Yolande Moreau pedig másodszor vehette át a legjobb női alakításért járó Césart.
2009-03-03: Magazin - x:

Russell Crowe az új Robin Hood

Cate Blanchett játssza Mariant a Russell Crowe alakította Robin Hood oldalán Ridley Scott készülő filmjében. A Universal filmstúdió 130 millió dolláros költségvetésű kalandfilmjének forgatása áprilisban kezdődik Londonban — írta a Variety szaklap.