Újabb mélyponton a forintMagyarország már negatív példa

2009. március 5., csütörtök, Világfigyelő

Új negatív rekordot állított be tegnap a forint: az eurót 312,25 forinton is jegyezték délelőtt a bankközi kereskedelemben. A kereskedők elmondása szerint a piac kezdi ,,leválasztani" a forintot a térségbeli devizákról, és megkezdte a ,,fájdalomküszöb" próbálgatását. Rövidesen megtörténhet a 320 forintos technikai küszöb tesztelése, ahol valószínűleg stop-loss ügyletek állítják majd meg a további gyengülést, de jegybanki beavatkozásra is sor kerülhet — vélik a piacon.

Gyurcsány Ferenc szerint a forint gyengülése figyelmeztetés és bátorítás egyszerre, ami azt jelenti, hogy a piacok azt igénylik, kezdődjenek el jelentős átalakítások, reformok. Hangsúlyozta: Magyarországot sem rövid, sem közép, sem hosszú távon nem fenyegeti államcsőd. Veres János pénzügyminiszter a negatív árfolyamrekordot az általános, Kelet-Európával szembeni nagyfokú bizalmatlanságnak tulajdonította, és ugyancsak azt hangsúlyozta: nem kell államcsődtől tartani. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy Magyarország finanszírozása folyamatosan biztosított, a jegybank devizakészletei fel vannak töltve, ez jelenleg több mint húszmilliárd eurót jelent.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc politikája lenullázta Magyarországot. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban régióelső volt, az elmúlt évek elrontott politikája miatt azonban ma már gyakorlatilag ,,bottal ütjük a többi közép-európai ország nyomát". Hatalmas szégyennek nevezte, hogy Barack Obama Ukrajnával egy platformon említette Magyarországot, mint elrettentő példát. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke Gordon Brown brit kormányfővel a globális pénzügyi válság nemzetközi következményeiről tárgyalva azt mondta: meg kell gátolni, hogy a feltörekvő országok, mint például Magyarország és Ukrajna gondjai tovagyűrűzzenek. Ennek érdekében az amerikai elnök összehangolt nemzetközi segítségnyújtást tart szükségesnek.

A Magyar Demokrata Fórum holnapra rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez a forint helyzetéről — közölte Dávid Ibolya. Kóka János szerint a forint és a magyar piacok gyengülésének megállításában nem egy újabb parlamenti vitanap, hanem a Reformszövetség javaslatainak haladéktalan napirendre vétele segítene. A szabad demokraták frakcióvezetője azt mondta: öt hónapja lehet tudni, hogy válság van, ennek ellenére még mindig nincs semmilyen megoldási javaslat az Országgyűlés előtt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-03-05: Kultúra - x:

A történész és igazának viszontagságai (Demény Lajos életútja, 4.) — B. Kovács András

Sötét évek
Demény Lajos hetvenes-nyolcvanas évekbeli nyilvános állásfoglalásairól nem rendelkezem átfogó adattárral, de tudom, nemegyszer vállalta a kockázatot. Egy helyt maga mondja: ,,1978-ban már beadványban kértük a Bolyai Egyetem visszaállítását Fazakas Jánossal, Lőrincz Lászlóval, Sütő Andrással együtt." Megfuttattam az interneten elérhető Vincze Gábor-féle kronológiában a nevét, ide másolom a leglakonikusabb stílusban összegezett tényeket:
2009-03-05: Világfigyelő - x:

A kormány visszavonta tizenhárom kiemelt terv uniós támogatását

A magyar kormány tizenhárom kiemelt terv korábban megítélt uniós támogatását vonta vissza, mintegy harmincmilliárd forint értékben — közölte a kormányszóvivői iroda. A tegnap hozott kormánydöntés indoka: a projektgazdák nem tudták teljesíteni eredeti vállalásukat, nem tudták elindítani a tervezett beruházásokat, vagy az eredetileg vállaltnál jóval magasabb áron valósították volna meg azt. A kormány a felszabaduló pénz jelentős részét a munkahelyek megmentésére csoportosítja át, illetve a nemzetközi válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére használja.