Nem várható tisztújítás az MPP-kongresszuson — Farkas Réka

2009. március 5., csütörtök, Közélet

Várhatóan nem lesz tisztújítás az MPP március 14-i kongresszusán, a szavazás során a küldöttek a jelenlegi elnökséget erősítik meg — jelentette ki Szász Jenő Sepsiszentgyörgyön, a párt megyei küldöttgyűlését követően. A háromszéki MPP-sek több ízben megfogalmazták az utóbbi időben, hogy szükségesnek tartanák az országos tisztújítást, ám a megyei ülésen még csak célzás sem hangzott el erre vonatkozóan. Kulcsár Terza József elnök szerint tartaniuk kellett magukat az országosan meghatározott napirendhez, abban pedig nem szerepelt ilyen pont. Tudtával a kongresszus dönt majd arról, miről vitáznak a küldöttek, Szász Jenő szerint egy előző országos elnökségi ülésen határozzák meg a tanácskozás programját.

Bár lényegében formai volt, mégis majd három órát tartott az MPP megyei küldöttgyűlése. Beszámolt az elnök és az elnökség, számba vették a pártbejegyzés óta eltelt egy év eseményeit, és a testület elfogadta jelentésüket, bizalmat szavazott nekik a továbbiakra is. Megteremtették az RMDSZ-en kívüli alternatívát, biztosították a jogi és intézményi keretet a választás szabadságának — jelentette be Szász Jenő, a párt elnöke. Az MPP tavaly ősszel és idén tavasszal azt a jövőre szóló berendezkedést szorgalmazta, mely szerint az önkormányzati választásokon verseny van, a parlamenti és EP-választásokon pedig a magyar koalíció méretkezik meg. Szász kifejtette: számukra fontos cél ennek a modellnek a kialakítása, ami eddig nem sikerült, s ennek külső és belső okai egyaránt vannak. A tavalyi önkormányzati választásokon elért eredményeket (38 százalék Székelyföldön, 18,85 százalék országosan) kevésnek ítélte az RMDSZ, hogy egyenrangú pártként üljön le tárgyalni velük, pedig 18 év RMDSZ-monopólium után szűk két hónap alatt 508 önkormányzati képviselői, 11 polgármesteri és 15 alpolgármesteri helyet megszerezni nem kis teljesítmény — vélekedett az MPP elnöke. Külső okként említette, hogy az RMDSZ-ben a Markó-doktrína érvényesül, amely nemcsak nem fogadja el, hogy létezik szövetségen kívüli élet, de azt mondja, ilyen nem is lehetséges. Szász szerint a két szervezet kapcsolatában akkor történhet áttörés, ha megbukik a Markó-doktrína, az MPP addig arra van ítélve, hogy előre meneküljön. A párt egyetlen útja: építkezni és a 2012-es választásokon jelentős eredményeket elérni, melyek megkerülhetetlenné teszik. Elsősorban helyi szinten kell hathatósan dolgozni, eredményt felmutatni, beágyazódni egy-egy település életébe — ettől függ a 2012-es siker — emelte ki az elnök.

Az országos kongresszuson az alapszabályzat szerint 140 küldöttnek lesz szavazati joga, de több mint hatszázan (az összes önkormányzati képviselő, polgármester, alpolgármester, megyei és helyi elnökök) határozhatnak a követendő irányvonalról, melyet a kisebb testület szentesít. Háromszéknek 28 küldötte lesz, tíz Sepsiszéket, hét Kézdiszéket, hat Orbaiszéket, négy Erdővidéket képviseli, és szavazati joggal bír a megyei elnök is. A háromszékiek több alapszabályzat- és programmódosító javaslatot megfogalmaztak: ragaszkodnak ahhoz, hogy a párt programjába bekerüljön: támogatják az autonómiatörekvéseket. Szeretnék elérni, hogy az országos és megyei elnök mandátuma két évre szóljon, és legfeljebb egyszer legyen meghosszabbítható, de azt is, ha az országos elnökségben nem egy, de két tagja lenne a háromszékieknek, hisz innen került ki a tagság majd 35 százaléka, ugyanakkor kérik, hogy az országos választmány elnöke legyen háromszéki. Szász Jenő felhívta a figyelmet, minden módosító javaslatot juttassanak el az elnökséghez, hogy beiktassák a kongresszusi vitaanyagba.

Mivel a küldöttgyűlésen szó sem esett a kongresszuson esedékes tisztújításról, Szász Jenőt az ülés végén kérdeztük terveiről. Valamilyen szavazás mindenképpen lesz — mondta —, amely eloszlatja az ellenségeik által gyakran felvetett legitimá­ciós kérdést. ,,Egy jó pártban, amely építkezni szeretne, házon belül oldják meg a vitás kérdéseket. A kongresszuson már csak megerősítik ezt a szándékot." Bízik benne, hogy az általa képviselt pártépítési filozófia nagy támogatásnak örvend majd, ez arról szól: ,,az a párt, amely gyakran törésre viszi különböző döntéseivel a dolgokat, felmorzsolódik." Kiemelte, hogy nem tartaná jónak, ha az MPP-n belül a kongresszuson dőlnének el az erőviszonyok, a vállalható kompromisszumokat előzőleg kell megkötni úgy, hogy széles körű konszenzus és támogatottság alakuljon ki a kongresszuson. ,,Egy tisztújítás mindenképpen gyengíti a szervezetet" — szögezte le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-03-05: Világfigyelő - x:

Röviden — Váry O. Péter

Válságban milliós juttatások
Felszólította a Fidesz a minisztereket és államtitkárokat, hogy azonnal fizessék vissza a felvett jutalmukat. Balsai István, a párt országgyűlési képviselője kijelentette, hogy miközben tombol a válság, az emberek pedig egyre nehezebben élnek, a miniszterek, az államtitkárok és a szakállamtitkárok busás jutalmakat tesznek zsebre, tavaly több mint 58 millió forint jutalmat kapott különböző jogcímeken huszonegy miniszter és államtitkár.
2009-03-05: Közélet - x:

Milyen lesz Sepsiszentgyörgy? (Ütő Gusztáv: a Kós Károly-i vonalat követném) — Mózes László

Szellemileg nem áll rosszul Sepsiszentgyörgy, arculatilag azonban bőven van javítanivaló ― magyarázza Ütő Gusztáv képzőművész, aki tanárként több fiatal grafikus- és festőgeneráció képzésében is szerepet vállalt. Vegyük figyelembe a helyi jellegzetességeket, de a legmodernebb technológiával építsük meg épületeinket, a legmodernebb technológiával hozzuk létre cégtábláinkat, logóinkat, üzleteink feliratait ― hangsúlyozza a városfejlesztés kapcsán.