KézdivásárhelyFizetnek a beépített területért az örökösöknek — Iochom István

2009. március 5., csütörtök, Közélet

Legutóbbi ülésén a céhes város önkormányzata többek között arról is döntött, hogy belefoglalja az idei költségvetésbe a néhai Nagy Lázár örököseinek fizetendő összeget azért a területért, amelyre a sportcsarnok, az iskola, a műjégpálya és a majdani fedett uszoda egy része épül. 19 172 négyzetméterről van szó, amiért a városi tanácsnak 29,6 euró/négyzetméteres áron 567 491 eurót négy egyenlő részre felosztva négy év alatt kell kifizetnie.

A terület a Nagy családé volt a kollektivizálásig, amikor egyik napról a másikra használatba vették, ellenben a téesz elmulasztotta a területet telekkönyveztetni, ezért a rendszerváltáskor a parcella még mindig a Nagy család nevén szerepelt. 1990-ben a téesz felszámoló bizottsága elcserélte a területet a városházával, és el is kezdődött a huszonnégy tantermes iskola építése, amit 2007. szeptember 15-én adtak át rendeltetésének. 1997-ben az akkori városvezetés államosította és telekkönyveztette a területet. A Nagy család örökösei 2001-ben természetben kérték vissza egykori jussukat, amit pedig a beépítés miatt nem lehetett természetben visszaadni, arra kártérítést követeltek. A jogos igény ellenére 2003-ban megkezdődik a sportcsarnok és a műjégpálya építése, két évvel ezelőtt pedig kiöntötték a fedett uszoda alapját. 2006-ban a Nagy család pert indított a városi önkormányzat ellen a 32 138 négyzetméteres terület tulajdonjogának a visszaállítása érdekében. 2007 elején a brassói táblabíróság helyt ad a felperes kérésének, visszaállítva az államosítás előtti helyzetet. Az önkormányzat fellebbezett, de 2008 májusában végérvényesen elvesztette a pert, végleges döntés született a Nagy család javára. 1,2 hektárt természetben kapnak vissza az örökösök, amit beépítettek, azt ki kell fizetni eléggé magas áron, s azt mindenképpen meg fogja érezni a helyi költségvetés. A testület a teljes parcella három részre osztásáról is döntött. A város tulajdonában 12 744 négyzetméteres terület marad, 12 163 négyzetmétert természetben visszaadnak, a beépített 19 172 négyzetmétert pedig kifizetik. A városatyák mindkét határozattervezetet egyhangú vokssal fogadták el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-03-05: Közélet - x:

Beperelték a diszkrimináci ellenes tanácsot — Farcádi Botond

Március közepén várható, hogy érdemben tárgyalnak a bíróságon a Kovászna megyei önkormányzat és az Országos Diszkriminációellenes Tanács közötti perről. A megyei önkormányzat azért indított pert, mert a tanács elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette a megyei tanácsot, amiért a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói tisztségéért kiírt versenyvizsga feltételeként szabták meg a magyar nyelv ismeretét.
2009-03-05: Közélet - x:

Juttatásokat vonnának meg a tanügyben — Fekete Réka

A Boc-kabinet korábbi ígéretével ellentétben a pénzügyminisztérium megszorító intézkedéséket javasol, amelyek érintenék a tanügyet is. Többek között felszámolnák az érdemfizetést, az évközi prémium odaítélésének lehetőségét, nem fizetnék a pluszórákat, és csak a harmincöt év alatti pedagógusok kapnának könyvtámogatást.