Újabb tömbházak hőszigetelése kezdődik - Farcádi Botond

2009. március 6., péntek, Közélet
Idén négy helyen kezdik el a tömbházak hőszigetelését Sepsiszentgyörgyön — tudtuk meg Dulányi Enikő lakótársulási elnöktől, akinek irányításával tavaly az Állomás negyedi Barátság sétány tömbházait korszerűsítették.

Mint elmondta: a felújítási munkálatok tavasszal kezdődnek a Dália utcában, a Jövő utcában, az állomási Szorgalom sétányon, valamint a piac közelében levő Császár Bálint utcában. Ez azt jelenti, hogy idén és jövőre körülbelül nyolcszáz tömbházlakás hőszigetelését végzik el.

További jó hír, hogy a lakóknak csupán a költségek egyötödét kell fizetniük, szemben az eddigi 33 százalékkal. Mint azt Vasile Blaga fejlesztési miniszter többször is bejelentette, a központi költségvetésből finanszírozzák a munkálatok felét, 30 százalékkal pedig az önkormányzatoknak kell beszállniuk, így a lakókra mindössze 20 százalék marad. Mint Dulányi Enikő elmondta, a bukarestiek szerint előnyben részesülnek azok a települések, amelyek eredményeket tudnak felmutatni a tömbházak korszerűsítésében, ezért Sepsiszentgyörgy jó esélyekkel pályázik. Az említett négy utcában tervezett felújításokra elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok, a dokumentációt már benyújtották, remélhetőleg áprilisban lebonyolítják a versenytárgyalást is, azt követően pedig kezdődnek a munkálatok.

Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön tavaly fejezték be az Állomás negyedi Barátság sétány tömbházainak felújítását: külső-belső, tetőtéri és pinceszigetelést végeztek, termopán nyílászárókat szereltek fel. A rehabilitációs munkálatok azonban nem csupán esztétikai szempontból előnyösek — a Barátság sétány tömbházai gyönyörű sárga, narancssárga, zöld burkolatot kaptak, újnak tűnő épületek látványa fogadja a hazatérőket vagy az arra járókat —, hanem a megfelelő hőszigetelés miatt könnyebben kifűthető a lakás, ugyanakkor jelentős megtakarításokra teremt lehetőséget az ott lakók számára. A hőszigetelésnek köszönhetően ugyanis a gázszámla sok esetben harminc százalékkal lett kisebb, így a befektetés mindenképpen megtérül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-03-06: Közélet - x:

Külföldi hírek - Váry O. Péter

Reformszövetség — ellentétes vélemények
A Fidesz programjába semennyire nem illeszkednek a Reformszövetség javaslatai; más dimenzióban kell megfogalmazni egy következő kormány teendőit — jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miután tegnap a Reformszövetséggel tárgyalt. Mint mondta, újjá kell építeni a magyar gazdaságot, nem pedig megjavítani.
2009-03-06: Közélet - x:

Prefektusi közbenjárás - Tibodi Ferenc

Tegnap délután Codrin Munteanu prefektus kezdeményezésére közmeghallgatáson találkozott Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Sánta Károly, a Municípiumi Sportklub elnöke. A megbeszélés egyetlen napirendi pontja a Szemerja negyedi sporttelep és a Municípiumi Sportklub átvétele, átadása körüli zűrzavar ,,tisztázása" volt.