Köszönet a nőknek

2009. március 7., szombat, Kovakő - diákmelléklet

A március nyolcadika már több mint egy évszázada minden kontinensen egyaránt a nőké, a lányoké, az anyukáké és a nagymamáké. Az eredete ma már halványuló emlék, feltehetőleg a negatív események nyomán. Amikor 1908-ban New York különböző varrodáiban fellázadt több mint 40 000 nő, és harcolt az emberségesebb bánásmódért, akkor nyilvánították ezt a napot hivatalosan a nők napjává.

Az eltelt évek során sok változáson ment keresztül ez a hagyomány, de most az általam és a környezetem által megélt tapasztaltakról akarok beszélni. A nőnapnak arról kéne szólnia, hogy ismerjük és tiszteljük a nők lényét, tulajdonságait, magukat a nőket. De a mai társadalomban — mint sok más hagyományt — ezt is a megszokás ördöge ülte meg. Hiszen az emberek mostanság nem azért visznek egy szál virágot, vagy esetenként ajándékot, hogy ezzel a nőt kitüntessék figyelmükkel, hanem mert ez így szokás, és ezt így kell csinálni. Ezzel teljesen egyetértek, csak a legtöbb férfi nincs tisztában az indíttatással, vagy egyszerűen nem is érdekli. Erre van is egy kitűnő példa: régen húsvétkor falun az emberek népviseletben indultak vederrel locsolni, és annak igazi értéke volt, ünnep volt, az volt a cél, hogy az asszonyok és a lányok ne hervadjanak el. Ma már azonban a hölgyek kellemetlen illatfelhővé válnak húsvét hétfő estére... A legtöbb férfiú célja pedig, hogy legyen kifogása az illuminált állapotra. Az ingyenpálinkát és a süteménycsodákat leszámítva tényleg nem sokat jelent legtöbbjüknek a locsolás. És vajon a nők számunkra egy szál virágon és két szép szón kívül semmit sem jelentenek?

Vannak vélemények, melyek szerint magának a nőnapnak nem az a szerepe, mint amit napjainkban tapasztalunk. A nők iránti szeretet kifejezésére nemcsak egyetlen napot kéne találni az évben, hanem az esztendő minden napján lehet szeretni őket anélkül, hogy nyugati szokásokat vennénk át. Mennyire elviselhetetlen lenne a férfiak számára az élet, ha nem léteznének nők a Földön, mert igen, rendelkeznek olyan megérthetetlen, de mégis megmagyarázható képességekkel, érzelmekkel, amelyek nélkülözhetetlenek az elviselhető hétköznapokhoz, és legtöbbször hozzá is járulnak a napok kellemesebb eltöltéséhez. Az év folyamán nem csak ezt az egyetlen napot kell megtalálni arra, hogy megköszönjük a nők éltető erejét, és kiküszöbölhetetlen fajgyarapító képességét. Hiszen mi lehet a női szeretetnél és szerelemnél szebb?

A fent említetteket cáfolva és alátámasztva kijelentem, hogy ha már létezik ez a nap, és hagyománnyá vált, adjuk meg neki a teljes figyelmünket, és köszönjük meg a nőknek egész évi fáradozásaikat, erőfeszítéseiket, kedvességüket.

Bernát Szilárd

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-07: Kovakő - diákmelléklet - x:

Mocorgás a gubóban

Mocorog a diákélet Sepsiszentgyörgyön is… Az MKDT (Mikes Kelemen Diáktanácsa) zenehónapot szervez és fotópályázatot hirdet, az SZMKD (Székely Mikó Kollégium Diáktanácsa) Valentin-napra és tanár-diák vitára készül, az RKDT (Református Kollégium Diáktanácsa) játékdélutánt és gitárestet tervez, a Művészeti DT (Plugor Sándor Művészeti Líceum Diáktanácsa) Valentin-napi bulit és postát szeretne. Az idei tanévben két diákújság indult, és három folytatta tevékenységét csak Sepsiszentgyörgyön. Kézdivásárhelyen és Baróton is indult diákújság.
2009-03-07: Kovakő - diákmelléklet - x:

Kampány után

Valószínűleg minden sepsiszentgyörgyi ember számára ismert esemény a november 30-i parlamenti választás. Ha nem, akkor pörgessük csak vissza egy kicsit az eseményeket, s mindjárt eszünkbe is jut egy-két jóképű fiatalember vagy nőszemély, aki néhány hétig ékesítette városunk külsejét különféle portréival.