Mi daráljuk-e a húst, vagy bennünket darálnak?

2009. március 7., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Kiderült, hogy ami nem ízlik a diáknak, az csemege a tanárnak. Vagyis a diák válogat? Finnyás? Kényes? Ragaszkodik anya főztjéhez? Vagy a tanár éhesebb? Jobban ízlik neki a készen kapott ebéd? Valami bűzlik Dániában. De mi romlott el?

Az általam megkérdezett diákok többsége (legyen szó bármelyik iskolai étkezdéről) nem szívesen étkezik a menzán. Van, aki a higiéniai hiányosságokról beszél, más az asztalok aljára felragasztott ,,étvágygerjesztő" rágógumikról mesél, akad, akinek egy mosoly vagy egy kedves szó is jólesne az ebéd mellé. Amit szinte mindenki megemlített, az a lehangoló, szürke, rideg, kopott hangulat. Délelőtt a büféké a főszerep, itt is ,,rendszerváltás" történt, a jelszó: csak egészséges tízórait a diáknak! Az egyre üresebb büfék láttán mi, diákok megoldjuk a felmerülő problémákat: a pizzázók és gyorséttermek forgalma fellendül, ha megszomjazunk, nem tolakodunk ásványvízért, megfelel a mellékhelyiség csapjaiból folyó, nem ajánlott, de egyszerűbben és olcsóbban megszerezhető víz is.

Fura volt hallani, hogy a húsz évvel ezelőtti generáció bentlakó diákjai egyértelműen saját iskolájuk étkezdéjét választották. Ma már ritka az ilyen. Más szempontok szerint ebédelünk: ne legyen túl drága, legyen közel, lehetőleg egy jól ismert, hírneves iskola étkezdéje legyen. Már rég nem a higiéniáról, a minőségről és a felszolgált ebédről beszélünk. A korgó gyomrú diákok álma egy felújított, szépen berendezett, otthonosabb, tiszta, modern ebédlő — kedves, mosolygós szakács nénikkel —, halk, kellemes zenével. Valóra kell váltani. Mindannyiunk feladata. A húsdarálás nehéz munka, de természetesen, nem mindegy: mi darálunk, vagy minket darálnak?

Gazda Emese

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-07: Kovakő - diákmelléklet - x:

Kampány után

Valószínűleg minden sepsiszentgyörgyi ember számára ismert esemény a november 30-i parlamenti választás. Ha nem, akkor pörgessük csak vissza egy kicsit az eseményeket, s mindjárt eszünkbe is jut egy-két jóképű fiatalember vagy nőszemély, aki néhány hétig ékesítette városunk külsejét különféle portréival.
2009-03-07: Kovakő - diákmelléklet - x:

Régi és új tanárok

Ez egy igen összetett kérdés, amely véleményem szerint többszempontos kifejtést igényel. A tanár-diák kapcsolat a társadalom és az egyén életének fontos része, amely természetszerűleg az idők során folyamatosan változott.