Váta Loránd Jászai-díjas, Nemes Levente Kaszás Attila-díjas - Váry O. Péter

2009. március 7., szombat, Közélet

Gyarapodik a Tamási Áron Színház Jászai Mari-díjas művészeinek sora, Bocsárdi László (2003), Pálffy Tibor (2004), Nemes Levente (2007) után Váta Loránd is kiérdemelte a színművészet e nagy jelentőségű elismerését. A díjátadásra március 14-én kerül sor, melyen kérdéses, hogy Váta részt tud-e venni, mivel másnap A csoda című előadást élőben közvetíti a Duna Televízió.

A Budapesten tavaly alapított Kaszás Attila-díjat, mellyel azt a Kárpát-medencei színművészt tüntetik ki, aki az elmúlt év folyamán nyújtott kiemelkedő művészi teljesítménye mellett társulatában fontos közösségépítő szerepet is vállal, idén Nemes Levente, a Tamási Áron Színház Jászai-díjas színművésze, korábbi igazgatója kapta. A díjazott kiválasztása kétfordulós szavazásos módszerrel történik, előbb a kőszínházak, illetve a jelentősebb alternatív színházak választják ki társulatukból a díj szelleméhez méltó színészt, majd ők egymás közül választják ki a Kaszás Attila-díj nyertesét. A díjátadásra március 10-én a budapesti Nemzeti Színházban kerül sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-03-07: Közélet - x:

Fél perc optimizmus (Interjú Hadnagy Miklóssal, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának vezetőjével)

Ha 2006 nyarán, amikor az új magyarországi kormány felállt, még kérdéses volt, hogy a magyar kulturális intézetek egyikét, a sepsiszentgyörgyit — hivatalos nevén a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központját — megnyitják-e, mára ez már nem jelent dilemmát. Akkoriban nem értette senki, miért kell egy magyarlakta vidéken Magyarországnak kulturális intézetet működtetnie.
2009-03-07: Közélet - x:

A ,,förmedvény” (Kármentő) - Puskás Attila

A Háromszék március 5-i számában Ütő Gusztáv mondja el Sepsiszentgyörgy alakulásáról, alakításáról a véleményét (Milyen lesz Sepsiszentgyörgy?), s eközben szó kerül a központban lévő Szent György-szoborról is. Szerinte — s ezzel egyetért — a művész látogatói mindközönségesen ,,förmedvény"-nek minősítik a szobrot. Jómagam teljes mértékben egyetértek mind a városunk vendégei részéről elhangzott, mind Ütő Gusztáv (és még számtalan sepsiszentgyörgyi polgár) véleményével.