Eredeti helyére került a fáraószobor

2009. március 10., kedd, Magazin
III. Amenhotep fáraó vöröskvarcit szobra sok évszázad után került vissza egy nemzetközi csoport fáradozásának köszönhetően eredeti helyére. III. Amenhotep (Nebmaatré; Kr. e. 1386—1349) az újbirodalmi XVIII. dinasztia egyik legjelentősebb fáraója, Tutanhamon nagyapja volt. Harminchat éven át tartó uralkodása alatt a birodalomban béke és bőség honolt, virágzott a kereskedelem és a kultúra.

Uralkodását monumentális épületek, köztük a luxori és karnaki templomegyüttes jelentős része, szobrok sokasága fémjelzi. III. Amenhotep vöröskvarcit szobra Luxor közelében, a fáraó halotti templomának udvarát körülvevő oszlopcsarnok északi részén állt más emlékművekkel együtt. A korabeli művész az uralkodót Alsó-Egyiptom vörös koronájával a fején ábrázolta — olvasható a The Times on-line kiadásában. Az oszlopcsarnok déli részén hasonló szobrok álltak, ám Felső-Egyiptom fehér koronáját viselték. Az északi részen elhelyezett szobrokat az Egyiptom északi részén lévő Gebel el-Akhmári kőfejtőből származó kőből, míg a déli oldalon lévő szobrokat asszuáni gránitból faragták. Mindkét szoborféleségen III. Amenhotep a mellkasán keresztbehelyezett karokkal látható, kezében az uralkodó hatalmi jelvényeket tart. A szobor sok évszázada a földre zuhant és összetört, a 19. század elején Henry Salt brit gyűjtő megvásárolta a fejet a helyszínről származó másik fejjel együtt. Mind-két szoborfej végül a British Múzeumba került, ahol ma is őrzik őket.

Egy harminctagú, tucatnyi országból verbuválódott nemzetközi csoport szakemberei szedték össze és válogatták szét a földön heverő nagyobb szobordarabokat, ahogy kisebb töredékek ezreit is átvizsgálták. Miután összeállították a szobor törzsét, rákerült a British Múzeumban őrzött két fej egyikének pontos másolata. A másolatot Michael Nielson, a British Múzeum művésze faragta, majd a fejet Egyiptomba szállították, ahol az illetékes hatóságok engedélyével a helyreállított torzóra helyezték. A projekt keretében a szakemberek más szobrokat is részben összeraktak, a munka ebben az évben folytatódik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-10: Magazin - x:

Nőnapi Házasságtörő Nők Klubja

A moszkvai Nőnapi Házasságtörő Nők Klubjának tagjai minden év március 8-án, de csakis ezen a napon idegen urakkal találkoznak, és legtöbbször fel is szarvazzák férjeiket, de állítják, hogy ezt éppen családjuk érdekében teszik.
2009-03-10: Magazin - x:

Nem katasztrófafilm — valóság

Ha nem lett volna 2001. szeptember 11., azaz az Egyesült Államok elleni terrortámadások következtében nem omlott volna össze szempillantás alatt a híres New York-i ikertorony, a kölniek március első keddjén egy katasztrófafilm forgatására gondolhattak volna.