Százéves a koronaőr-díszegyenruha

2009. március 11., szerda, Magazin

Valóban meglepő, hogy változásokkal teli korunkban száz esztendőt aktívan megérjen egy ruházat, és nem gondol senki annak átalakítására, ,,ráncfelvarrására". De hát miért is tennénk? Elődeink kiválóan teljesítették kitűzött feladataikat. Olyan katonai ruházatot kellett tervezniük, rendszerbe állítaniuk, amely a Szent Korona környezetéhez méltó viselet. Az 1909-ben leváltott öltözetet 37 éven keresztül használták. 1871-ben a honvédség keretei között egy koronaőregység felállítása eszmeiségében nagy előrelépés volt, a kiegyezést követő időszakban függetlenségünk és a Szent Korona elismerését jelentette. Az elmondások szerint Lotz Károly erre az alkalomra tervezte a koronaőrség, a képviselőházi őrség és az alabárdos testőrség díszöltözetét.

A koronaőr-díszegyenruha már megjelenésében is kiegyensúlyozottságot, harmóniát és erőt sugároz. A piros, fehér, zöld, azaz a nemzeti trikolór színei egyensúlyban használva a hazaszeretet, az erős nemzeti identitás és az államiság testet öltése. A víbárd, mely hordhelyzetben három méter magas, a föveg-kócsagtoll párosítással az átlagos emberi méretek fölé emelkedik. Cirádás díszítése a durva fegyvert elegánssá teszi, az ékítményekkel üzenetet is hordoz. A víbárdpenge lapján díszítésként Szűz Mária a gyermek Jézussal, alattuk pedig a Szent Korona és egy I. F. J (I. Ferenc József) monogram található. A hátlapon az 1871-es évszám látható a koronaőrség fövegcímerével, a Szent István-rend láncával övezett Szent Korona országainak egyesített címerével. A címert bal oldalon csertölgy, jobb oldalon olajfa ágak övezik. A körgallér szín- és formavilága ,,felöltözteti" az egyenruhát. A színharmónia fontos része a hátragombolt, fehér külsejű, pirossal bélelt ,,héjnak", amely ily módon viselet közben is láthatóvá teszi az alatta lévő zöld színű atillát. Az aszimmetrikus hátragombolás, a víbárd ferde kitámasztott állása csodálatos egységet alkot. A feszes katona és egység mellett ugyanakkor egyfajta hetykeséget érzünk, mintha engedné az egyén individumát érvényesülni. A díszegyenruhának nem volt könnyített változata. Télen-nyáron ezt hordták, itt tehát ugyanazt a kompromisszumot nem ismerő gondolkodást látjuk, mint az alaki szabályzatban, ahol nincsen a katonának ,,pihenj" állása. A díszegyenruha másik különlegessége szabadtéri megjelenésénél látható. A feszesen mozdulatlanul álló ,,koronaőrszobor megelevenedik", amikor a kócsagtoll és a körgallér a legkisebb szellő hatására megmozdul, különös táncot járva. A centenáriumát ünneplő díszegyenruhát napjainkban a Magyar Koronaőrök Egyesülete használja. A koronaőrség léte a világháború után ― a Szent Korona távollétében ― ellehetetlenült, a rendszerváltást követő években azonban újraszerveződött, és mint civil egyesület ma is dolgozik, és igyekszik megőrizni ezen egység katonai hagyományait. Tudományos munkákkal, konferenciák szervezésével, a magyar kulturális élet elősegítésével próbál a koronaőrelődök eszméinek megfelelni.

Hennel Sándor, Magyar Koronaőrök Egyesülete (OS)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-11: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett gyermek, unoka, az árkosi
ERŐS IVETT
életének 16. hónapjában hosszú betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése március 12-én 15 órától lesz a családi háztól az árkosi temetőben.
A gyászoló család
4218318
2009-03-11: Magazin - x:

Woody Allen mestere volt

Az 1908-ban Amerikába települt Egri Lajosról, A drámaírás művészete című munka szerzőjéről és családjáról ír könyvet egy salgótarjáni újságíró. Gáspár István Gábor annak apropóján kezdett a könyv írásába, hogy a forgatókönyvírók bibliájaként emlegetett Egri-kötet közel hetven év után jelent meg magyarul, de a szerzőről, akinek tanítványai között volt Woody Allen is, nagyon keveset tudnak Magyarországon. Gáspár István Gábor elmondta: az írás szakemberei alapműnek tartják az eredetileg 1942-ben megjelent, A drámaírás művészete című könyvet, amelynek magyar fordítását csak 66 év után, tavaly év végén adták ki.