HáziorvosKicsiknél is mind gyakoribb a vesekő

2009. március 12., csütörtök, Család

A veseköves roham valaha a középkorú felnőtteket sújtotta, ám a szakorvosok megfigyelése szerint mind több a gyerek efféle panaszokkal.

A gyermekgyógyászok figyelmét a közelmúltban a kínai melaminnal szennyezett tejet fogyasztó gyerekek esete hívta fel a problémára. A melamin ugyanis vesekövet, majd súlyos veseelégtelenséget okoz. A tejbe kevert anyag a vesecsatornákat eltömte, és sok gyerek halálát okozta.

Az amerikai szakorvosok az intézetekben figyelték meg a mind gyakoribb veseköves panaszok jelentkezését, noha a tápszerekben melamin nem fordult elő. Nagyszabású kutatás kezdődött a vesekövek okának tisztázására, és hamar egyértelművé vált, hogy a legfontosabb tényező nem más, mint a fölösleges konyhasó.

A szakemberek szerint a társadalom két végén élők: a gyerekek és az idős emberek általában nem isznak eleget, nem fogyasztanak annyi vizet, amennyire szervezetük biztonságos működéséhez szükségük volna. Mind a gyerekek, mind az öregek hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek a rendszeres folyadékfelvételről.

A vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a mai táplálkozásban a só mennyisége jelentősen megnőtt. Nem csak a sós ropogtatnivalók, hanem a gyorséttermek szinte valamennyi terméke túlságosan sok konyhasót tartalmaz.

Bruce Slaughenhoupt és munkatársai szinte minden készételt elsózottnak találtak a szendvicskrémektől a zacskós levesekig. Külön fölhívták a figyelmet a sportitalokra, melyek fogyasztása a gyerekközösségekben hatalmas divat lett, akkor is, amikor semmiféle, kemény sportteljesítmény miatt nincs szükség külön sópótlásra.

A vesekő 40—65 százaléka akkor keletkezik, amikor oxalátok kapcsolódnak a vizeletben a kalciumhoz, de nem ritkák a kalcium-foszfát- és a húgysavkövek sem. A két legfontosabb hajlamosító tényező a kevés folyadék és túlságosan sok só fogyasztása, mert így növekszik az oxalátok és a kalcium mennyisége a vizeletben. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-12: Család - x:

Hibák a gyerek etetésénél (II.)

Sok kisgyerekes szülő számára mindennapos kihívást jelent, hogy olyan ételt tudjon feltálalni, amit a kicsi meg is eszik. Pedig néhány apró trükk segítségével még a legválogatósabb gyereket is rá lehet bírni, hogy új ízeket próbáljon ki. Fontos, hogy elkerüljük a hat legalapvetőbb hibát, amelyet a legtöbb szülő elkövet.
2009-03-12: Család - x:

A franciák mellőzik a tejszínhabot (Tortadivat)

A dzsungelharcosnő csokoládészobrával győzött a francia csapat idén a lyoni cukrászbajnokságon. A tejszínhab kiment a divatból, a francia cukrászok tojás, liszt és cukor helyett sokszor mandulaőrleményből készítik a torta alaplapját, a töltelék nem tejszínes vagy vajas krém, hanem például gyümölcsvelő, a rétegek rafináltan ropogósak és krémesek egyszerre.